Nyheter/Reportage

Delar av bioreningen stängs sommartid

Domsjö Fabriker har lämnat in ansökan till Mark- och miljödomstolen om att få stänga den luftade delen av den biologiska reningsanläggningen under de tre följande somrarna.
Domsjö Fabriker har lämnat in ansökan till Mark- och miljödomstolen om att få stänga den luftade delen av den biologiska reningsanläggningen under tiden 1 maj till 31 oktober åren 2012 – 2014.

Grunden till beslutet är dels analysresultaten av Öviksfjärdens vatten under sommaren 2011 som en följd av de legionellafall som inträffade hösten 2010 och dels den riskanalys som gjorts.

Hösten 2010 konstaterades fem fall av legionella, två inom industriområdet och tre utanför. I ett av de senare fallen kunde genom DNA-analys konstateras att smittan kom från den luftade delen av bioreningen. I samråd med kommunen utarbetades därför en handlingsplan som innebar flera provtagningar och analyser av Öviksfjärdens vatten under sommaren 2011.

Resultaten visar att halterna av legionellabakterier varierade men var på flera

ställen höga.

– Domsjö har jämfört med andra företag i branschen höga halter av legionellabakterier i sin biorening, säger Patrik Svensson, miljöchef Domsjö Fabriker. Vår biorening består av två delar. Den anaeroba delen tar bort drygt 80 procent av avloppets COD-innehåll. Därefter har vi ett luftat steg som tar bort ytterligare tio procent av COD-innehållet och det är i den delen som tillväxten av legionellabakterier sker och som vi därför vill stänga sommartid.

– I valet mellan att riskera människors hälsa och att påverka miljön väljer vi att prioritera människors hälsa. Vi använder den av branschen nyligen utarbetade metoden för riskbedömning för legionella gentemot tredje part (kringboende) när vi kommit fram till vårt beslut. För att veta hur miljön kan påverkas föreslår vi i vår ansökan att ett kontrollprogram upprättas i samråd med tillsynsmyndigheten för övervakning av halten legionellabakterier och syremättnadsgrad i Öviksfjärden.

– För att smittas av legionella krävs att man inandas aerosoler, mikrodroppar av vatten, som innehåller legionellabakterier. Aerosoler bildas vid t.ex. användning av högtrycksredskap, vilket normalt endast sker under den varma årstiden.

– Genom att stänga den luftade delen av bioreningen under den perioden så finns inga farliga halter av legionellabakterier i vattnet under den tiden. Under vinterperioden bedöms spridningsrisken vara minimal och därför är det rimligt att använda hela bioreningen, säger Patrik Svensson.

Publicerat