Mat & dryck

Barbro bakar Sveriges godaste kakor

Vridna studenter kallar Barbro Uhlin, Sidensjö, sina kakor som hon i går belönades med en guldmedalj för vid SM i Mathantverk på Älvsjömässan i Stockholm.

– Jag vet inte om jag riktigt landat i det här än. Det är jätteroligt och jag är väldigt glad men jag var absolut inte förberedd på något sånt här, säger Barbro Uhlin, som alltså bevisligen bakar Sveriges godaste kakor.

– Enligt bedömningen så blev det så, det är helt otroligt.

Hennes ”Vridna studenter” har funnits med under många år, vilket inte minst alla besökare på Café Linlyckan i Brynge minns. Nu är det visserligen flera år sedan Barbro sålde Linlyckan, som inte längre finns kvar, men Barbros skicklighet i mathantverk lever i allra högsta grad vidare.

– Det här är ett väldigt gammalt recept som jag burit med mig länge. Och det är en av mina favoriter, jag tycker de är väldigt goda. Smakfulla och trevliga.

520 produkter

En jury bestående av 70 personer bedömde inte mindre än 520 hantverksmässigt tillverkade produkter under SM i Mathantverk och de tyckte så här om Barbros kakor:

”I en krispig och mör kaka döljer sig en härlig och mjuk hasselnötsfyllning. Denna vackra vridna kaka är en fröjd för både ögon och gom.”

Barbro Uhlin sitter i styrelsen för föreningen Mathantverkare i Västernorrland och hon har under de senaste 20-25 åren jobbat hårt för att öka intresset för matkultur i länet.

– Jag kände att det skulle vara roligt att åka med alla mathantverkare på den här resan och jag tänkte att jag kan väl baka några kakor själv, men att jag skulle vinna hade jag inte förväntat mig.

– Vi har så många duktiga mathantverkare här i länet och vi hoppas att Västernorrland kommer på matkartan. Det händer jättemycket när det gäller mathantverk i vårt län framöver.

Silver till Jeltsje

Även chokladpralintillverkaren Jeltsje Hofstra Hiemstra i Docksta belönades under SM i Mathantverk. Hennes pralin ”Skulebergets hemlighet” knep silvermedaljen med motiveringen:

”En pralin med fin mjuk kola som bjuder på en salt eftersmak. Den har ett tunt skal med hög glans. ”

Publicerat