Du är här

2011-11-12 - Utställning
  • Karin Granqvist ställer ut på Galleri Lokomotiv. Foto Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Kuber är Karin Granqvists senaste konstprojekt. Foto: Nils Ågren
  • Kuber som går att vrida och vända på så att olika konstverk skapas. Foto: Nils Ågren
  • Rena färgexplosioner bjuder Karin Granqvist på i sina stora oljemålningar. Den här mäter 200x170 cm (bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren

Färgstarkt av Karin Granqvist

Konst i kubik, eller åtminstone i kubism, men inte ett kubistiskt uttryck. Krångligt? Ni förstår då ni ser det.

Det är rejält färgglatt på Galleri Lokomotiv just nu, och fram till 3 december. Karin Granqvist, född i Sollefteå och uppvuxen i Umeå men sedan många år bosatt i Stockholm, visar prov på sin färgteknik – och på en helt ny typ av kubistisk konst.

Det handlar inte om kubism i dess traditionella mening, utan om sammanfogade kuber som går att vända och vrida på så att nya konstverk ständigt kan skapas.

– Det går att vika dem i det oändliga och det skapar ett måleriproblem som jag tycker är kul, säger Karin som också har en video i galleriet så att man kan se hur kub-konstverken fungerar.

Hon har använt sig av klossar från lastpallar som hon klätt in med målarduk. Duken fungerar också som gångjärn mellan de enskilda klossarna i varje kub, som består av åtta klossar.

– Jag har tänkt länge på det här sättet att måla och de jag visar nu är en sorts prototyper. Jag skulle vilja göra dem större, med rejäla gångjärn för att se hur det kan bli. Nu håller förstås inte duken att vika hur många gånger som helst, och det kan vara fascinerande i sig. Det är något med det fragila som jag gillar, att konsten förbrukas medan man ser den.

På utställningen visar Karin också en serie teckningar med barnbarnet Gillius som modell. Att bli farmor gjorde att hon hittade tillbaka till tecknandet, som hon jobbat mycket med tidigare.

Annars är det numera färgexplosioner, oftast i stort format som gäller, vilket hon också visar prov på under utställningen på Galleri Lokomotiv, som pågår till och med 3 december. Vill du ha en färgenergikick ska du absolut se den.


Karin Granqvist
Född 1965 i Sollefteå.
Utbildad på bland annat Konsthögskolan i Umeå 1987-1992.
Ledamot av Kungl. Akademien för de fria konsterna sedan 2004.
Är idag en av landets mest uppmärksammade samtida konstnärer och har erhållit en mängd stipendier, bland annat flera från Konstnärsnämnden.
Dela med dig av denna artikel på: