Du är här

2011-11-17 - Utställning
  • "Fluktspärr" av Kent Karlsson (bilden är beskuren)
  • Detalj ur Jonas Liveröds "All that solid that melts into air”

5+5 konstnärer på grafikbiennal

Fem konstnärer från Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV, har bjudit in var sin medutställare till den tredje upplagan av grafikbiennalen 5+5 som har vernissage nu på lördag på museet.

För första gången har biennalen 5+5 två utländska deltagare med på utställningen. Den ena är isländskan Valgerdur Hauksdottir som ställt ut runt om i världen och just nu arbetar i USA.

Den andre är Fredrik Lindqvist som är bosatt i Tyskland. Lindqvist är även årets grafikstipendiat vid ÖKKV och fick för övrigt Lilla Nordiska Grafikpriset 2010.

Övriga inbjudna utställare är Göteborgaren Kent Karlsson, professor på Valand på 90-talet, som är mest känd som målare men även arbetar med grafik och intressanta blandformer.

Jonas Liveröd från Malmö som är en konstnär som undviker alla invanda föreställningar om vad konst bör och ska vara, vilket lett till flera internationella utställningar och arbetsstipendier i bland annat Hanoi, Barcelona, Marseille, Dublin och Lofoten.

Hans Wigert, Stockholm, som är välkänd för Ö-vikspubliken efter många vistelser i Grundsunda, bland annat  med utställning på Galleri Utås Gård. I somras hade Wigert en stor utställning på Waldemarsudde.

Av de fem konstnärer som inbjudit finns två tidigare grafikstipendiater vid ÖKKV: Magdolna Szabó, ungerskfödd grafiker från Lund som är representerad vid bland annat Nationalmuseum och Moderna Museet, samt Ingela Svensson från Eskilstuna.

Övriga inbjudare är Britt Hillbom, Umeå, Ann-Kristin Källström, Sundsvall och Jan K Persson, Härnösand.

I utställningen finns en flora av uttryck och material som man inte omedelbart kopplar till grafik, exempelvis teckning, textil, foto, betong och video.

– Begreppet grafik har biennalen överlåtit till deltagarna att själva definiera. Men vad är ett tryck? Den frågan är kanske något av kärnpunkten i årets biennal som vi tror kan bli en av de intressantaste utställningarna i Örnsköldsvik hittills under 2000-talet, säger Jan K Persson, som tillsammans med Ann-Kristin Källström är projektledare för utställningen.

Flera av deltagarna medverkar vid vernissagen som öppnar lördag 19 november kl. 12 på Örnsköldsviks Museum & Konsthall.

Dela med dig av denna artikel på: