Skola & utbildning

Lotty gästar Örnsköldsvik

Tema för Naturvetenskapens dagar i Örnsköldsvik är vatten och energi från vatten. Årets stora dragplåster är Umeå universitets forskningsfartyg R/V Lotty, som lägger till i hamnen för att ta med mellanstadieelever ut på havsexpedition.

För trettonde året i rad arrangeras Naturvetenskapens dagar för skolelever i Örnsköldsvik. NOT-dagarna är ett samarbete mellan KOMTEK (Kommunala teknikskolan), ortens företag och Umeå universitet.

Universitet bidrar med ett flertal aktiviteter och föreläsningar. Den 22 november lägger forskningsfartyget R/V Lotty till i Örnsköldsviks hamn.

 
Kristina Viklund och Andrea Gillgren, informatörer vid Umeå marina forskningscentrum, Umeå universitet, ser fram emot besöket i Örnsköldsvik.

– Det ska verkligen bli roligt att få visa barn och ungdomar vad som finns i havet, och hur man mäter hur havet mår. Vi kommer att låta eleverna göra experiment med havsvatten och följa med på en provtagning med vårt forskningsfartyg, berättar Kristina Viklund.

Anette Eikelboom, projektsamordnare på ENS vid Umeå universitets campus i Örnsköldsvik:


– Vi arbetar långsiktigt med aktiviteter gentemot barn och unga med syfte att öka intresset hos barn för högre studier och forskning, särskilt inom teknik och naturvetenskap. Med NOT-dagarna vill vi på ett anpassat sätt visa barn och unga på de spännande områden som forskare arbetar med för att få dem att förstå hur viktigt det är med naturvetenskaplig forskning.
 
Gymnasieelever kommer få chansen att lyssna till fem spännande föreläsningar på temat vatten med forskare från Umeå universitet. De handlar om allt från inlandsisen på Grönland till vad haven utsätts för och hur vi människor påverkar havsmiljöerna.
Publicerat