Politik

Upprop för lokalt Barnombud

Idag, den 20 november, är det Barnkonventionens dag. Ulla-Karin Näsström och Stina Hallin Åström vill ta tillfället i akt och väcka idén om ett lokalt barnombud.

 

– Det behövs någon som står på barnens sida i vad som än händer. Någon som kan sprida information om Barnkonventionen till skolor och idrottsföreningar och som kan prata med myndigheter och se till att man gör en konsekvensanalys i alla frågor som rör barn, säger Ulla-Karin.

Hon och Stina har för avsikt att lämna in ett medborgarförslag i frågan och vill att kunskapen om Barnkonventionens innehåll ska spridas.

– Kunskap är makt. Har man den så kan man agera på ett annat sätt, säger Ulla-Karin och berättar om några av konventionens viktigaste delar.

Alla barn har samma rättigheter och lika värde och ingen får diskrimineras. Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet. Varje barn har rätt att överleva och utvecklas – inte bara fysiskt utan även psykiskt. Ett barn ska dessutom ha rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör det och myndigheter som behandlar fall som rör barn ska höra sig för vad barnet i fråga vill och sätta barnets intresse i första rummet.

– Är det ingen som lyssnar så kanske man slutar berätta och visa vad man känner. Lyssnar man på barnen kan man få stor förståelse. Fastän de kanske är två, tre år så är de ofta klara i så mycket och sätter huvudet på spiken, säger Stina.

Trots att Barnombudsmannen i en skrivelse till regeringen redan 2003 påtalade behovet av lokala barnombud för att trygga barnens rättigheter så finns lokala barnombud bara i ett fåtal kommuner i Sverige.

Nu har Ulla-Karin och Stina startat en namninsamling i förhoppningen att kunna påverka Örnsköldsviks kommun att tillsätta ett barnombud.

– Det skulle vara en enorm vinst att långsiktigt investera i barn och ungdomar genom ett lokalt barnombud. Att ha någon som står på barnens sida.

 

Läs mer om Barnkonventionen här.

Vill du veta mer om Ulla-Karin och Stinas namninsamling?

Publicerat