Utställning

Mångfacetterad grafikbiennal

Tio grafiker och många olika uttryckssätt. Grafikbiennalen 5+5 på Örnsköldsviks museum & konsthall har mycket att erbjuda besökarna.

För tredje gången arrangerar Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, ÖKKV, sin grafikbiennal 5+5 där fem medlemmar i ÖKKV bjudit in fem andra konstnärer.

I och med att det är konstnärerna själva som enskilt bjuder in kollegor så blir det en utställning som inte följer någon direkt linje, här spretar det verkligen åt alla håll.

Dessutom har biennalen överlåtit till deltagarna själva att definiera begreppet grafik och utställningen innehåller en hel del som man kanske normalt inte förknippar med grafik. Exempelvis textil, visserligen tryckt med träsnitt, betong, fotomontage och videoprojektion.

För videoprojektionen ”Kinetic Silence” står ÖKKV-medlemmen Magdolna Szabó, en ungerskfödd konstnär som numera bor i Lund och som tidigare tilldelats ÖKKV:s grafikstipendium. Fotomontage visar Jan K Persson, Härnösand, som också tillhör ÖKKV och dessutom är en av biennalens projektledare.

För första gången har biennalen två utländska deltagare med på utställningen. Den ena är isländskan Valgerdur Hauksdottir som ställt ut runt om i världen och just nu arbetar i USA. Här visar hon fem stora verk i blandteknik, där hon arbetat med litografi, etsning, collage och måleri. Hon kallar dem Duality och de beskriver naturens cykler, dag och natt, liv och död, ung och gammal, kropp och själ samt materia och antimateria. Dessa kan man stå länge och betrakta.

Detsamma gäller den andre utlandsboende gästkonstnären, Fredrik Lindqvist som är bosatt i Ingolstadt i Tyskland. Han visar färgsprakande träsnitt tryckt på tyg, bland annat det gigantiska verket ”Der sommer wird heiss”. Lindqvist är för övrigt årets grafikstipendiat vid ÖKKV och tilldelades även Lilla Nordiska Grafikpriset 2010.

Övriga konstnärer som ställer ut på grafikbiennalen är Britt Hillbom, Robertsfors, Kent Karlsson, Göteborg, Ann-Kristin Källström, Sundsvall, Jonas Liveröd, Malmö, Ingela Svensson, Eskilstuna och Hans Wigert, Stavsnäs, som är välkänd för Ö-vikspubliken efter många vistelser i Grundsunda och som alltid är representerad på Galleri Utås Gård.

Grafikbiennalen 5+5 pågår till och med 8 december.

Publicerat