Ung kultur

Kapten Röd

Han är någon med många åsikter. Är inte rädd för att folk ska veta vad han tycker. Han är en ärlig och inte minst härlig artist! Och han är ingen mindre än Kapten Röd.

Björn Nilssons heter sångaren som går under artistnamnet Kapten Röd. Hans texter tar upp sånt som vanligtvis andra sångare inte gör. Hans låtar handlar om dagens samhälle och problemen som finns bland oss. Många låtar handlar om politik vilket många tycker är ”hysch hysch” medans andra tycker att det är på tiden någon tar upp det. I bland annat låten Färgernas Krig sjunger han om politik.”Hur dom än byter färg på riksdan blir vår himmel aldrig blå, svara mig där uppe varför är det så? På samma sida verkar ni ju aldrig gå. Färgerna dom krigar så framtiden blir grå. Min chef får bonus jag å polarna får gå. Svara mig där uppe varför är det så? Varför är det så?”

Musiken är en blandning mellan reggae och dancehall. Hans texter är starka, betydelsefulla och, (vissa kan tycka brutalt) ärliga. Här nedanför är några exempel på texer från hans låtar.

”Nästa gång vi säger honom kan vi vara utan. Nästa gång du suckar och fördömmer deras gudar. Tänk dig att växa upp på andra sidan våra murar. Du vet att, bomberna regnar som skurar. Människan exploderar om man kuvas, så varför vill vi bura in honom på Cuba. När det finns en koppling mellan dig och han som stupat, för det va våra skattepengar som tillverkade kulan."(Låt:Galenskap)

”Du och jag tittar nog i olika speglar för jag kan inte se vad du menar. Annars måste dina speglar va skeva för smala ting verkar bli breda.”Å men jag vet det är inte konstigt att man tvekar, ingen kan fly när idealen bara ekar.”(Låt:Trasig)

”Allt du äger är ingenting värt, om du inte väljer vad du har kärt. Och ditt hus är aldrig något hem, utan kärlek är du alltid tomhänt.” (Låt: Stjärnorna finns här)

”Åh jag vet att du är trött på den där ständiga känslan, av att sitta fast, att känna sig fängslad. Man bor mitt i staden men har aldrig vart så ensam. Dagen blir natt o längtan blir ängslan.” (Låt:Ensamhället)

Blandningen av texterna och musiken blir betydelsefull musik med en peppande attityd och som sprider kämparglöd istället för depp!

”Håll hårt i din goda vän, för där ute finns det gott om ormar. Gå med dom som vill dig väl, även om dina fickor är tomma. Glöm dom som vill sänka dig, sudda bort bad minded tjommar. Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma!” (Från låten Ju mer dom spottar).

Heder åt Björn Nilsson. ”Jag säger det till dig, du och jag klarar det ihop” sjunger han i sin låt Ensamhället. Jag säger bara en sak. Ajaj Kapten!

Publicerat