Mat & dryck

Glöggtider

Glöggdrickandet är ett stående inslag i den svenska jultraditionen från första advent och hela december. Men visst saknas en viktig ingredienser som snö och kyla?

Glögg är en dryck, baserad på vin (vanligtvis rött), där man tillsatt kryddor och serveras varmt. Ordet glögg kommer av det äldre ordet glödg, bildat av verbet glödga ’värma upp’. I andra språk förekommer drycken under namn som vin chaud, glühwein och mulled wine.

Att dricka varmt kryddat vin har sina anor långt bakåt i tiden. Redan under antiken tillsatte greker och romare kryddor i vin, av hälsoskäl eller som smakförbättrare. År 1609 dök uttrycket ”glödgat vin” upp för första gången. Namnet syftar på tillverkningsmetoden, där en sockertopp dränktes in i cognac och antändes, varpå smältande socker rann ner i brygden och gav sötma åt glöggen.

I Sverige växte glöggens popularitet under 1800-talets slut och de privata vinhandelsfirmorna började tillverka färdigblandad glögg. Det fanns både vinglögg och en starkare variant som kallades cognacsglögg eller julglögg. Man började förknippa glöggen med julfirandet och dekorerade etiketterna med tomtenissar som kokade eller smakade på den rykande drycken.


I vanliga livsmedelsaffärer tillhandahålls endast sådana sorter vars alkoholhalt ligger under den högsta tillåtna styrkan 2,25% (Se: Alkohollagen). Övrig glögg, gjord på lättvin eller starkvin, säljs på Systembolaget.
Det är också vanligt att göra egen glögg enligt spritmetoden eller genom att krydda ett rödvin, eventuellt spetsat med annan alkohol. 
(Wikipedia)
Publicerat