Du är här

2011-12-10 - Svenska
Foto: John Brumskine

Jollof Rice - Västafrikansk köttgryta med ris

4-6 portioner

 

Ingredienser:

-1\4 kopp olja

-ca 700g nötkött

-5 koppar vatten

-2 st hackade gula lökar

-1st röd eller grön paprika

-3-4 st finhackade vitlöks klyftor

-3 koppar långkornigt ris

-1\4 kopp tomatpuré

-2 koppar krossade tomater

-2 st skalade och hackade morötter

-1 kopp gröna bönor

-1 kopp hackad vitkål

-Salt och peppar efter smak, gärna chilipeppar 

 

Gör så här:

 

  1. Värm oljan på medelhög värme i en stor gryta. Tillsätt köttet skuret i tärningar, bryn dem på alla sidor. Flytta sedan över dem till en annan gryta och tillsätt vatten. Låt småkoka i 45 minuter.
  2. Medan köttet sjuder, stek löken och paprikan i den andra grytan på medelhög värme i olja i 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fortsätt steka i 2 minuter.
  3. Rör ned riset i grytan tillsammans med lök och paprika och värm i 2 minuter. Rör sedan ned tomatpurén vilket ger grytan en fin röd färg. Tillsätt också de krossade tomaterna och låt koka samman i 3 minuter.
  4. Häll över köttet med all vätska till grytan med ris och tillsätt morötter, gröna bönor och vitkål. Krydda väl med peppar och salt. Låt koka upp, sänk värmen till det lägsta. Täck med lock och sjud i 20 minuter.
  5. Ta bort grytan från plattan och låt vila ytterligare 10 minuter innan den serveras. Servera med sallad till.

 

 

Dela med dig av denna artikel på: