Du är här

2011-12-03 - Skola & utbildning
Foto: Håkan Nordström

Två miljoner kronor till åtta nya KomTek

Under nästa år startas det åtta stycken nya kommunala teknikskolor, KomTek, i Sverige.

Det betyder att de tolv existerande KomTek i det närmaste fördubblas, vilket är möjligt tack vare det startbidrag på nästan två miljoner kronor som delas ut till de nya KomTek:en denna vecka. Pengarna kommer från Utbildningsdepartementet och Tillväxtverket.


— Det är förstås oerhört glädjande att så många kommuner har valt att starta nya KomTek-verksamheter under nästa år, och vi hoppas att det inspirerar andra att starta i framtiden, säger Eric Telander, nationell koordinator för KomTek.

För att komma i fråga för startbidraget har de kommuner som ansökt varit tvungna att uppfylla tydliga krav för verksamheten. Startbidraget kan användas för inköp av utrustning, material, möbler eller vad det nya KomTek:et behöver bäst. De två miljoner kronorna fördelas efter hur stor verksamhet kommunen planerar att ha. Tekniska museet kvalitetssäkrar verksamheten och är koordinator i det nationella nätverket.

— Tekniska museet är hedrat över att uppdraget som koordinator för KomTek ligger hos oss. Museet och KomTek arbetar båda för att öka barns intresse, förståelse och kunskap kring teknik. Vi hoppas på nya pengar för startbidrag nästa år, säger Tekniska museets avdelningschef Daniel Wetterskog, tidigare intendent vid Örnsköldsviks museum och konsthall.

KomTek är en kommunal teknik- och entreprenörskola, där barn och unga går på sin fritid, ungefär som den kommunala musikskolan men med teknik. Ett av syftena med KomTek är att få fler barn och unga att intressera sig för teknik och därmed utgöra rekryteringsbasen för framtidens tekniker, ingenjörer och entreprenörer. För att nå dit samarbetar KomTek med både skola och näringsliv. Ett annat mål är att erbjuda yngre kommuninnevånare fritidssysselsättning och ett alternativ till kultur och idrott. Hösten 2012 kommer det finnas 20 stycken KomTek i Sverige: Alingsås, Botkyrka, Eskilstuna, Halmstad, Helsingborg, Hudiksvall, Härnösand, Järfälla, Jönköping, Katrineholm, Karlstad, Laholm, Laxå, Skövde, Söderhamn, Täby, Ystad, Västerås, Örebro och Örnsköldsvik.
Målet är att bli ett i KomTek varje kommun.
Dela med dig av denna artikel på: