Du är här

2011-12-04 - Utställning
  • Den sovande skönheten kallar Jan Jolbrand den här oljemålningen (bilden är beskuren). Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder från utställningen)
  • Förbipasserande kvinna. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Fåger blå. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Yin & Yang. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Ute i kosmos. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Zero. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)
  • Don't give up. Foto: Nils Ågren (Bilden är beskuren)

Färgexplosion på Två Fikon

Ö-vikskonstnären Jan Jolbrand visar för första gången sin konst offentligt på hemmaplan.

Restaurang Två Fikon i centrala Örnsköldsvik har utvecklats till vårt nyaste galleri. I lördags var det vernissage på den senaste utställningen, där Jan Jolbrand från Skorped, efter utställningar i bland annat Stockholm, Malmö, Geneve och Florens, för första gången visar upp sig här hemma.

– Måleriet har alltid legat latent hos mig sedan ungdomstiden och jag har hela tiden velat komma tillbaka till det. När jag såg möjligheten så tog jag den, säger Jan Jolbrand som efter ett ganska brokigt yrkesliv nu är konstnär på heltid.

– Under min barndoms somrar var jag mycket på Udden i Degersjön vid Skorped. Att komma tillbaka till Udden har varit en morot och de senaste 15 åren har jag tillbringat där. Jag bröt med mitt tidigare liv och flyttade dit, jag kände att jag måste göra det valet. För mig var det mitt livs val.

Jolbrands oljemåleri är i huvudsak abstrakta färg- och formkombinationer men lite här och var hittar man detaljer, som ansikten, djur, ögon och till och med en midsommarstång. Kanske kan en av målningarna liknas vid ett mäktigt träd i höstglöd, en annan kan bli en supernova. Studerar man målningarna länge upptäcker man hela tiden något nytt.

– En bild får inte vara statisk, då blir den tråkig. Jag vill bjuda in betraktaren  men försöker inte pådyvla någon en uppfattning av vad de ser, säger Jolbrand som ser sin skapandeprocess som en pianist som komponerar vid sitt instrument.

Han söker en sorts växelverkan mellan målning och ett sensibelt öga och själ. Han låter tavlorna tala för sig själv och det är alltid upp till betraktaren att avgöra vad han eller hon ser.

– Måleriet är en process. Jag börjar med att bestämma mig för ett motiv men sedan är det målningen som drar iväg med mig.

Utställningen pågår till och med första veckan i januari.


Dela med dig av denna artikel på: