Mat & dryck

Surströmmingen är räddad

Surströmmingen får fortsätta säljas – men bara i Sverige.

Nu har EU-kommissionen beslutat om Sveriges permanenta undantag från gränsvärdet för dioxin i fisk. Undantaget innebär att Sverige får fortsätta att sälja fisk som överskrider gränsvärdena på den svenska marknaden.

Sverige får nu ett icke tidsbegränsat undantag från gränsvärdena för dioxin, dioxinlika PCB:er och icke dioxinlika PCB:er i viss vildfångad fisk från Östersjöområdet. Sedan 2002 har Sverige haft ett tillfälligt undantag. Det fortsatta undantaget börjar gälla den 1 januari 2012. De fiskarter som berörs är:

  • lax
  • sill/strömming som är större än 17 cm
  • röding 
  • öring 
  • flodnejonöga.

Däremot omfattas inte längre rom från siklöja av undantaget, eftersom den rommen klarar gränsvärdena.

Sverige ska se till att fisk som överskrider gränsvärdena inte säljs till andra EU-länder utom Finland, som har samma undantag som Sverige, och Lettland som har undantag för vildfångad lax.

Dioxin är ett mycket giftigt ämne som lagras i kroppen under lång tid. Livsmedelsverket råder därför barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta fisk med höga halter dioxin högst 2-3 gånger per år.

Den övriga befolkningen, det vill säga kvinnor som inte planerar fler barn samt män, bör äta denna fisk högst 1 gång per vecka.

Publicerat