Samhällsinformation

Höjda avgifter för vatten, avlopp och sopor

Miva, Miljö & Vatten i Örnsköldsvik, har föreslagit avgiftshöjningar som kommunstyrelsen igår godkände. Läs också övriga beslut.
Här följer kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i
Örnsköldsvik 6 december 2011.
 
Höjda VA-avgifter
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner Mivas förslag till höjning av avgifterna för vatten och avlopp för 2012. Det innebär att brukningsavgifterna höjs med cirka 4 procent och anläggningsavgifterna med 2,8 procent. Miva har rätt att justera priserna enligt konsumentprisindex som nu är 2,8 procent men vill nu genomföra en större höjning på grund av generella kostnadsökningar, ökade miljö- och lagkrav och ett stort reinvesteringsbehov.
 
Höjda sopavgifter
Miva föreslår en höjning av taxan för hushållsavfall med 3,1 procent för 2012 för att bibehålla den goda servicen till kunderna. Enligt villkoren i taxan har Miva rätt att höja taxan enligt renhållningsindex vilket skulle innebära en femprocentig höjning 2012. Men eftersom Miva redan genomfört åtgärder och löpande rationaliseringar föreslår man en höjning med ett lägre belopp. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner förändringen.

Folkets Park
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige avslår allianspartiernas förslag om att omvandla uppdragsersättning till resultatersättning till Folkets Park. Resultatersättning är inte en form som kommunen brukar använda för att lägga ut verksamhet på föreningslivet, och kommunstyrelsen menar att partnerskap i stället kan vara en form att pröva. Motionens förslag om att protokollföra utförda aktiviteter föreslår dock kommunstyrelsen att fullmäktige ska godkänna.
 
Framtidens bioraffinaderi
Örnsköldsviks kommun kommer att medfinansiera fas 2 av projektet Framtidens bioraffinaderi med totalt 1 500 000 kronor under en treårsperiod. Visionen är att Norrlandskusten ska vara världsledande och den bästa regionen för att utveckla processer, produkter, företag, patent och innovationer inom bioraffinaderiområdet med skogsråvara och energigrödor som grund. Idén är att skapa tillväxt genom ny kunskap och biobaserade gröna produkter, gröna kemikalier, biodrivmedel och bioenergilösningar.
 
Ja till lägenheter på tingshuset
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige efter samråd och utställning nu godkänner detaljplanen för kvarteret Amerika 10. Det innebär att 45 lägenheter i 10 våningar kan byggas på det befintliga tingshuset.

Regelverk för skoterkörning
Efter medborgarförslag från Roger Boson, Jonathan Ström och Daniel Johansson kommer regelverket för skoterkörning i kommunen att ses över ur ett kort- och långsiktigt perspektiv.
 
Medfinansierar universitetsbiblioteket
Kommunen fortsätter sin medfinansiering av universitetsbiblioteket som en del i ambitionerna att utveckla Campus Örnsköldsvik. Umeå universitet får därför under avtalsperioden 2011-11-01 – 2016-10-30 250 000 kronor årligen.
 
Grönplan blir vägledande
En grönplan som redovisar värdefulla grönområden och hur de ska bevaras och utvecklas har tagits fram för Örnsköldsviks centralort. Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige godkänner grönplanen.
 
Kunskapsnod Örnsköldsvik
Uppföljningen av Kunskapsnod Örnsköldsvik som har pågått under 2011, och som fortsätter under ytterligare två år, visar att man bland annat inlett doktorandprojektet Hälsostödjande familjesamtal, fem lärare har sökt till forskarskolor, samarbete inom matematikdidaktik har påbörjats liksom samtal kring hållbar hälsa och värdegrund samt oväntade händelser. Ansökningar om projekt med forskningsanknytning har lämnats in, och projektet Hållbar hälsa för det moderna äldrelivet beviljades medel från Vinnova. Nästa uppföljning till kommunstyrelsen kommer att ske senast november 2012.
 
Uppdaterad arbetsmiljöpolicy
Kommunens arbetsmiljöpolicy har uppdaterats för de åren 2012-2014. Utvecklingsområden för perioden är det systematiska arbetsmiljöarbetet, stärkt ledar- och medarbetarskap, tryggare och säkrare arbetsmiljöer samt hälsosam organisation och hälsosamma livsstilar.
 
Kranar utsöndrar bly
Mats Hedell (V) har föreslagit i en motion att kommunen ska byta ut kranar i kommunens fastigheter som utsöndrar bly. Eftersom frågan är nationell i och med den marknadskontroll av blandare som Boverket nu gör, och eftersom kommunalt dricksvatten i provtagningar har visat sig ha låg blyhalt, föreslår kommunstyrelsen att fullmäktige ska anse att inga ytterligare åtgärder behöver göras.
 
Förlänger handlingsplan
Kommunstyrelsen förlänger sin handlingsplan för att motverka uppsägningar av tillsvidareanställda. I år har 13,5 miljoner kronor avsatts till omställningsarbete och 4,1 miljoner av dessa som hittills inte har använts får i stället användas under åren 2012-2013.
 
Taxa för livsmedelskontroll
Kommunstyrelsen föreslår att fullmäktige antar en ny taxa för offentlig livsmedelskontroll. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har tagit fram underlag för att beräkna timtaxan och för Örnsköldsviks kommun blir resultatet då att den höjs till 1 125 kronor.
 
Riktlinjer för fakturering och kravverksamhet
Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige godkänner riktlinjer för fakturering och kravverksamhet. Riktlinjerna ersätter dokumentet ”Policy för kravverksamhet”.
Publicerat