Du är här

2011-12-10 - Svenska

Vinter i Sverige

Att leva i ett land med kalla vintrar och snö är nytt för många som av olika skäl kommit hit till Sverige. Här i Örnsköldsvik är vintern lite sen detta år och de varmaste kläderna har inte riktigt behövts ännu.

När det är under 0 grader hela dygnet, fem dagar i följd – då är det vinter. Normalt så brukar det vara det när vi kommit in i början på december, men ofta tidigare. I Örnsköldsvik är det vanligt att vintern kommer i mitten av november. Bor man i Bredbyn eller i Solberg kan det dock bli vinter någon vecka tidigare.

Det är bra att ha kläder för lite olika sorters vinterväder. Ibland kan det också vara så kallt att det faktiskt är bra att stanna inne och så lite som möjligt ge sig ut, framförallt om det samtidigt är snöstorm. Titta på väderleksrapporter i TV eller lyssna på radion, eller på kanalernas webbsidor för att hålla koll på vädret. Att gå in på SMHI’s (Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut) egen hemsida kan också vara bra: www.smhi.se. De har också en engelsk sida: www.smhi.se/en/weather. En norsk webbsida kan också rekommenderas: www.yr.no/sverige/sted/vasternorrland/ornskoldsvik.

 

Vid kallt vinterväder från -5 till -25:

- Vinterjackan kan ha antingen dun eller annan stoppning. Ytskiktet ska vara kraftigt och vara både vind- och vattenavvisande. Bra är om jackan är lite längre. Ha 2-4 lager kläder innanför vinterjackan.

- På benen bör man ha en värmande överdragsbyxa (täckbyxa) som också är vind- och vattenavvisande. Till barn är overaller av bävernylon mycket bra och praktiska.

- Ha gärna två par sockar. Ett par tunnare innerst och ett par tjockare ytterst.

- Vinterskor ska helst vara höga; kängor eller stövlar. Dessa måste vara fodrade och tåla väta.

- På huvudet ska man ha mössa. Viktigt är att mössan också skyddar öronen. Små barn bör ha mössor som man knyter under hakan eller spänner med kardborrband.

- Vantarna som man har på sig ska vara fodrade. På de mindre barnen är det bra med höga tumvantar som är vattenavvisande.

- Halsdukar eller varma sjalar är också bra att använda om det är riktigt kallt som skydd för halsen och ansiktet.

 

Har man bara bra kläder är det härligt att vara ute. Barn och vuxna åker skidor både i slalombackarna och i spår inne i skogen. Många tycker även om att åka skoter i naturen. Pulkbackarna är fulla med barn som leker och den stora fördelen är också att snön lyser upp den annars så mörka årstiden.

Dela med dig av denna artikel på: