Samhällsinformation

Blir vi arga av julen?

Enligt en Sifo-undersökning från 2011 blir drygt var fjärde västernorrlänning på sämre humör av julruschen.

Sifo-undersökningen genomfördes på uppdrag av Svenska kyrkan, och av de 200 som svarade på undersökningen i Västernorrlands län uppger 26 procent att de får mycket eller lite sämre humör i julruschen. Ännu värre är det i Västerbotten och Stockholm där 31 procent ilsknar till över julruschen.

Var fjärde, 25 procent av västernorrlänningarna känner sig stressade av julklappsinköpen, vilket lägger oss på en mindre smickrande tredjeplats i hela landet. Bara i Stockholm (29 procent) och Uppsala (28) är man mer stressade.

Undersökningen visar även att årets julklapp, matkassen, inte gått hem bland västernorrlänningarna. Endast en procent uppger att de planerar att ge en prenumeration av en matkasse till någon i julklapp. Bara en av fem önskar sig en matkasse.

– Mitt tips till alla julklappsstressade blir då att satsa på Svenska kyrkans matkasse. Den bidrar till att mätta människor i utvecklingsländer. Varför inte låta årets julklapp gå till dem som verkligen behöver den, säger biskop Tuulikki Koivunen Bylund.

– Svenska kyrkans matkasse kostar 100 kronor och kan innehålla sådant som fruktplantor och skolgång. Den kan förändra livet för människor. Bidrar gåvan dessutom till att lätta på vår egen julstress så är väl det också positivt och kan föra oss närmare julens egentliga budskap, säger Tuulikki Koivunen Bylund.

I Sifoundersökningen svarade nästan 40 procent av de boende i Västernorrland att de inte ser fram emot julen i någon större utsträckning. Samtidigt visar undersökningen en längtan efter att ge julen ett mindre kommersiellt innehåll. 52 procent kan tänka sig att köpa färre julklappar och i stället ge pengarna till välgörande ändamål.

Vi tycks också vara dåliga på att äta upp all mat vi köper under julen. 46 procent svarade att de slänger mycket eller en del av all den julmaten de köper och hela 65 procent kan tänka sig att köpa mindre julmat för att ge pengarna till välgörande ändamål. Med den siffran är Västernorrland bäst i Sverige.

Med siffran 28 procent ligger vi också strax över riksgenomsnittet på frågan om vi tycker att julen borde handla om omtanke om människor utanför familjen som har det svårt. Vi ligger också strax över snittet med uppfattningen om att jul borde handla om att vara med familjen. Det anser 85 procent av västernorrlänningarna.

Länkar
Publicerat