Film-TV-Radio

Kalle Anka i topp – midnattsmässa i botten

Kalle Anka och hans vänner klockan 15:00 på julafton uppfattas som nästintill heligt – åtminstone enligt Com Hems statistik.
Svenska tv-tittare visar sig vara traditionsbundna även när det gäller tv-tittandet över jul- och nyårshelgen. 

Com Hem frågade ut 3 043 svenskar mellan 15 och 80 år i en undersökning som handlade om tv-tittande under jul- och nyårshelgen.

Undersökningen visar att vi svenskar står fast vid våra jultraditioner, även när det kommer till tv-tittande. På frågan vilket det bästa julprogrammet genom tiderna är svarar tv-tittarna ”Kalle Anka och hans vänner” (50%) följt av ”Karl-Bertil Jonssons julafton” (22%) och ”Trolltyg i Tomteskogen” (5%).

Bästa nyårsprogrammet genom tiderna blev ”Grevinnan och betjänten” (42%).

– Jul och nyår är högtider som fortfarande är bundna till tanken på familj och att samlas. Vissa tv-program har över tid blivit de stunder då vi samlas, skrattar ihop och allt lugnar ned sig en stund, säger Ingrid Lindell, Kulturforskare Institutionen för kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.

Katastrof att ta bort Kalle – men kungafamiljen klarar vi oss utan

Hela 79 procent av respondenterna svarar att det skulle vara negativt om SVT valde att ta bort Kalle Anka och hans vänner på julafton, varav 28 procent går så långt att de anser att det vore en katastrof. Vidare anser de flesta att 15:00 är ett heligt klockslag för programmet att sändas.

– Man kan jämföra det med sagan som genom sin upprepning berättar samma historia om och om igen och skänker ett slags kulturell tröst. Idag skulle vi således kunna välja bort att bindas upp vid tv:n på jul, men vårt val landar trots det på att vi sätter oss framför tv:n klockan tre tillsammans, säger Ingrid Lindell.

– Det är kanske anmärkningsvärt att vi kan bänka oss framför Grevinnan & betjänten som är en svartvit, ålderstigen snubbelhistoria med dåligt ljud och där många till och med har svårt att förstå vad den går ut på. Men populäriteten kanske inte finns så mycket i själva historien, utan hur historien berättas. Framför allt har vi sett den så länge vi kan minnas – den har lämnat vad den var i begynnelsen och lever ett eget liv i människors hjärta, avslutar Ingrid Lindell.

På frågan vilket tv-program som man kunde tänka sig att välja bort hamnar ”Midnattsmässan från Vatikanen” på förstaplats följt av ”Året med kungafamiljen” på andra plats. Det är främst den yngre målgruppen som väljer bort kungafamiljen.


Publicerat