Svenska

Sadza - Mat från Zimbabwe

Sadza är basmat i Zimbabwe och en omtyckt rätt i hela Afrika. I Nigeria kallar man det för ”Fufu”, i Kenya heter det ”Ugali” och det kallas ”Papa” i Sydafrika. Den äts med händerna tillsammans med kött av olika slag.

 

Ingredienser:

 

Majsmjöl/mannagryn

Köttgryta

 

Gör så här

- Förbered köttgrytan.

- När man gör Sadza kokar man upp vatten och häller i antingen majsmjöl (grovt mjöl, inte för finkornigt, som både kan vara vitt och gult) eller mannagryn. Man beräknar mängden efter hur många som ska serveras.

- Låt koka till en gröt  i 5 minuter, tillsätt mer mjöl/gryn och rör med träsked tills gröten är mycket fast. Ta bort pannan från värmen och låt den färdiga sadzan stå i ca 5 minuter.

 

Sadzan serveras sedan till köttgrytan tillsammans med en sallad.

Publicerat