Övrig kultur

Strategisk plan för kulturen i Ö-vik

Nu finns en vision för kulturen fram till 2020, och den vädjar till er om hjälp.

Kultur- och fritidsnämnden har antagit en strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik. Den ska vara ledande för kultur- och fritidsavdelningens arbete.

För att kunna genomföra planen behövs hjälp av alla er där ute. Hur ska handlingsplanerna för kulturarv, bildkonst och musik, dans, teater och film se ut?
 
Inom det som kallas "Kulturdialogen" träffas regelbundet kulturintresserade och kulturarbetare för att spåna om framtiden och nästa stora träff sker onsdag 28 mars, då det förhoppningsvis ska ligga en plan klar för arbetet med ”Umeå kulturhuvudstad 2014”.

Här följer mål och delmål för kulturplanen, som kan läsas i sin helhet via länken här nedan.

Strategisk plan för kulturen

Örnsköldsviks kommuns vision är att år 2020 ska kulturen i Örnsköldsvik ha en genomgående betydelse för samhällets alla områden och vara tillgänglig för alla, oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning.

Mål

Kulturen ska ha en stark position i samhällsbyggandet. Det strategiska arbetet ska vara en levande och pågående process där samverkan och förankring är nyckelord. Kulturen behöver få en bred grund samt stöd för att kunna stärka denna grund, först då kan en spets i form av professionellt utövande växa fram. Inom Örnsköldsviks kommun ska samverkan över förvaltningsgränserna och förankringen av kulturstrategin förverkligas.


Örnsköldsvik ska vara en aktiv samarbetspart inom regionen, exempelvis genom samverkan i Umeås satsning på Umeå kulturhuvudstad 2014. Örnsköldsvik ska aktivt medverka i och ta del av forskning inom kultur, då konsten är en stor tillgång för forskningen genom sin förmåga att testa gränser.

Inom kulturen och konstarterna behöver det finnas såväl breddkultur som professionell kultur av hög kvalitet. Mellan amatör och proffs ska det finnas möjligheter att utvecklas genom olika verksamheter, kurser och utbildningar. Det är eftersträvansvärt med fler möjligheter till spetsutbildning inom kommunen. Scener och visningsmöjligheter är viktiga för både amatörer och professionella konstutövare.

Delmål

Arbetet mot visionen för år 2020 representeras av olika delmål:

•    att samordna nätverk för konstarterna och kulturarven där de kulturella näringarna och civilsamhället inkluderas
•    att utarbeta och förankra en långsiktig plan för kulturens lokaler och mötesplatser
•    att stötta och utveckla de kulturella näringarna
•    att arbeta för att göra kulturen tillgänglig för alla grupper i samhället
•    att utveckla kulturgarantin så att den omfattar hela den kommunala förvaltningen
•    att fördjupa samverkan inom regionen
•    att upprätta särskilda planer för kulturarv, bildkonst och scenkonst

Hur gör vi?

För att nå delmålen upprättas handlingsplaner, som följs upp och revideras kontinuerligt. Kulturstrategin ligger som grund för planeringen av kommunens kulturverksamheter och följs upp årligen. Många aktörer är inblandade i kulturlivet och inom arbetet med att nå målen med ett rikare kulturliv i Örnsköldsvik. Dessa återfinns bland annat inom studieförbund, kulturföreningar, hembygdsföreningar, företag och kommunala, regionala och statliga förvaltningar. Samordningsansvaret ligger på Örnsköldsviks kommuns Kultur- och fritidsnämnd.

Bilagor
Publicerat