Skola & utbildning

Dömd

Det är dags för musikesteternas stora scenprojekt.

Lite Romeo och Julia, lite West Side Story. Två rivaliserande gäng, förbjuden kärlek. Nu på onsdag visar musikesteterna upp sitt stora scenprojekt för allmänheten.

Det är dags igen för en kulturtradition. Varje år sätter avgångseleverna i det musikestetiska programmet upp ett stort scenprojekt och till veckan kommer årets föreställning ”Dömd” att ses av uppskattningsvis 3 000 personer.

Eleverna ger fem föreställningar för inbjudna skolor under tisdag, onsdag och torsdag – och på onsdag kväll bjuds allmänheten in till Nolaskolans aula för en offentlig visning.

– Det är en stor utmaning att få genomföra ett sånt här projekt, något som många drömmer om och som vi nu får göra, säger Stina Johansson, sångerska som också ansvarar för marknadsföringen.

De 20-tal elever som ingår i projektet är indelade i grupper för olika ansvarsområden som manus, musik, rekvisita och marknadsföring.

– Jag sitter i rekvisitagruppen också. Vi lånar ihop kläderna till föreställningen, bland annat från teateresteterna.

Storyn bygger på klassiska Romeo och Julia, men i det här fallet heter huvudpersonerna Bruno och Jenny. De tillhör var sitt rivaliserande gäng och självklart blir de förälskade, något som inte uppskattas av alla runt omkring.

– Vi har valt låtar utifrån storyn och försökt passa in dem så bra det går, säger Stina som berättar att de har jobbat med projektet ända sedan skolstarten i höstas och att repetitionerna intensifierades rejält sista tiden före jul och nu den första veckan på vårterminen.

– Vi har repat både dagtid och kvällstid och försökt utnyttja så mycket tid som möjligt. Det är ett väldigt krävande jobb och samarbetet är otroligt viktigt för att det ska bli så bra som möjligt. Alla behövs verkligen. Ibland blir det väldigt allvarligt och man glömmer nästan bort att njuta av den här tiden, för samtidigt är det här projektet så roligt.

De senaste åren tycks avgångsesteterna ha försökt övertrumfa sina föregångare när det gäller det stora scenprojektet och självklart har årets treor tagit intryck av de tidigare föreställningarna. Med de senaste scenproduktionerna i minne har de här eleverna verkligen något att leva upp till.

– Visst jämför vi med tidigare år, vi tänker till exempel på att inte välja samma låtar. De som vi sett har varit väldigt bra, vi har lärt oss av dem och vi försöker göra något annorlunda.

Vill du se morgondagens artister ska du inte bomma musikesteternas föreställning ”Dömd”. Onsdag 18 januari klockan 19.00 i Nolan är det dags.

Publicerat