Trafik

Start av Kollektivtrafikmyndigheten

Den 1 januari 2012 träder en ny kollektivtrafiklag i kraft. Det innebär att nuvarande trafikhuvudmän runt om i Sverige ersätts med regionala kollektivtrafikmyndigheter.

I Västernorrland heter myndigheten Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län. Syftet med den nya lagen är att utveckla och anpassa kollektivtrafiken så att fler väljer att åka kollektivt. Den nya lagen öppnar upp för ökat resande eftersom privata aktörer från årsskiftet får etablera sig på marknaden för kollektivtrafik.

– Vår förhoppning är att det breddar resenärernas trafikutbud och bidrar till ökat resande, säger Bengt Sörlin, ordförande i direktionen för Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län.


Myndighetens ansvar blir att utveckla och samordna trafiken med ett ökat kundinflytande i fokus. Den första uppgiften som myndigheten tar sig an är att arbeta fram ett trafikförsörjningsprogram för länet. Programmet är verksamhetens kärna och omfattar bland annat behov av regional kollektivtrafik, miljöåtgärder och tillgänglighetsplan.

– Programmet kommer att tas fram i dialog med resenärer, organisationer, myndigheter, kollektivtrafikföretag och andra näringslivsföreträdare, säger Bengt Sörlin.


Kollektivtrafikmyndigheten ersätter Västernorrlands läns Trafik AB. Verksamheten övergår i sin helhet till myndigheten.

Resenärer kommer inte att märka någon skillnad. Vi arbetar vidare med att planera för trafik, informera om trafiken, sälja biljetter och erbjuda kundservice. Den del som förändras är möjligheten till ett bredare trafikutbud om privata aktörer startar linjetrafik i länet.
Publicerat