Övrig kultur

Nyorden 2011

Har du kokat dina böcker eller har du besvärat omgivningen med Bamseteoremet på grund av din attitydinkontinens? Vet du ens vad som står här?

Språkrådets nyordlista för 2011 har kommit ut. Med på listan finns ord som ”Juholtare” – att göra ett förhastat uttalande som man snart kan tvingas backa från och ”flipperförälder” – en förälder som vågar släppa iväg sina barn och låta dem klara sig på egen hand, i motsats till en curlingförälder.

Språkrådets nyordslista presenteras varje år och omfattar ord som antingen är nya eller som har ökat i användning under året. Orden kommer dels från allmänheten och dels från en grupp personer som gått igenom dagstidningar och därefter valt ut ett antal ord. I år utgick Språkrådet från omkring 2 000 ord när de gjorde listan.

Här är några av de ord som valdes:

Knytkonferens - konferens där man inte planlagt programmet från början utan där deltagarna var och en bidrar med sitt föredrag precis som på ett knytkalas.

Brännskräp - skräp som skall brännas (och inte komposteras eller återvinnas)

Attitydinkontinens - oförmåga att hålla inne med vad man tycker

Bamseteorem - motto som går ut på att den som är mycket stark också måste vara mycket snäll [tillskrivs Bamse, ”världens starkaste och snällaste björn”, men är egentligen Pippi Långstrumps motto]

Här kan du läsa hela listan.

Publicerat