Svenska

FN-föreningen i Örnsköldsvik

De senaste 23 åren har den lokala FN-föreningen i Örnsköldsvik verkat för olika biståndsprojekt i Zimbabwe.

Stellan Bäcklund, som är ordförande i föreningen, har lett biståndsverksamheten under alla år och i otillgängliga områden har biståndspengar gjort det möjligt att bygga grundskolor, som i Bangira i de östra delarna av Zimbabwe samt i Mhondoro distriktet söder om huvudstaden Harare. 2006 startade även ett samarbete med ett lokalt sjukhus i Bangira för att ge befolkningen utbildning och information om hiv och aids.

Sedan 1997 har föreningen också ett omfattande stöd till gatubarn, bland annat barnhemmet Danai i Harare. Pengarna har använts till skolavgifter, skolbarnens uniformer och böcker. I norra Zimbabwe har man i Biriiri även borrat en 6 km lång vattenledning som hjälper många med vattentillförsel.

FN-föreningen i Örnsköldsvik drivs av insamlade medel från kommunens skolor i samband med det årliga "Operation Syskonskola", berättar Stellan Bäcklund. Sju skolor: Sörlidenskolan, Geneskolan, Bjästaskolan, Ängetskolan, Husumskolan, Själevadskolan och Höglandskolan samlade 2011 in ungefär 90 000 kr. Dessutom ges bidrag till föreningen från kommunen samt från generösa privatpersoner och andra föreningar.


Länkar
Publicerat