Du är här

2012-01-02 - Svenska

FN-föreningen i Örnsköldsvik

De senaste 23 åren har den lokala FN-föreningen i Örnsköldsvik verkat för olika biståndsprojekt i Zimbabwe.

Stellan Bäcklund, som är ordförande i föreningen, har lett biståndsverksamheten under alla år och i otillgängliga områden har biståndspengar gjort det möjligt att bygga grundskolor, som i Bangira i de östra delarna av Zimbabwe samt i Mhondoro distriktet söder om huvudstaden Harare. 2006 startade även ett samarbete med ett lokalt sjukhus i Bangira för att ge befolkningen utbildning och information om hiv och aids.

Sedan 1997 har föreningen också ett omfattande stöd till gatubarn, bland annat barnhemmet Danai i Harare. Pengarna har använts till skolavgifter, skolbarnens uniformer och böcker. I norra Zimbabwe har man i Biriiri även borrat en 6 km lång vattenledning som hjälper många med vattentillförsel.

FN-föreningen i Örnsköldsvik drivs av insamlade medel från kommunens skolor i samband med det årliga "Operation Syskonskola", berättar Stellan Bäcklund. Sju skolor: Sörlidenskolan, Geneskolan, Bjästaskolan, Ängetskolan, Husumskolan, Själevadskolan och Höglandskolan samlade 2011 in ungefär 90 000 kr. Dessutom ges bidrag till föreningen från kommunen samt från generösa privatpersoner och andra föreningar.


Dela med dig av denna artikel på: