Du är här

2012-01-11 - Film-TV-Radio
 • Lars von Triers omdiskuterade Melancholia visar Filmstudion 16 februari. Foto: Christian Geisnæs (Klicka på pilarna för att se bilder från samtliga filmer)
 • Poesi visas 26 januari.
 • Den nakna mannen visas 2 februari.
 • Skrönor från de gyllene åren visas 9 februari.
 • Melancholia visas 16 februari.
 • Bridesmaids visas 23 februari.
 • Midnatt i Paris visas 1 mars.
 • True Grit visas 8 mars.
 • En man som skriker visas 15 mars.
 • Apflickorna visas 22 mars.
 • Nader och Simin - en separation visas 29 mars.

Poesi och melankoli

I morgon torsdag släpps medlemskorten till Filmstudions vårsäsong.

Tio toppfilmer till ett nästan oförskämt lågt pris. För filmintresserade, som vill se kvalitetsfilm på bio, är Örnsköldsviks Filmstudio en välsignelse. Torsdag 26 januari drar vårens säsong igång.

Årets säsong inleds med sydkoreanska stillsamma dramat ”Poesi” om 66-årige Mija som försöker se världen med nya ögon. Sedan möter vi bastande finska män i ”Den nakna sanningen” som avslöjar männens nakna själar på ett poetiskt sätt.

I den rumänska filmen ”Skrönor från de gyllene åren” har fem regissörer bidragit med var sin skröna där svart humor blandas med melankoli. Mer melankoli följer i Lars von Triers omdiskuterade ”Melancholia” med stjärnor som Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland och Alexander Skarsgård.

Roligare blir det i komedin ”Bridesmaids” om en möhippa och ett bröllop som går till historien. Därefter visas Woody Allens romantiska komedi ”Midnatt i Paris” med Owen Wilson och Rachel McAdams.

”True Grit” är bröderna Coens starka western med bland andra Matt Damon och Jeff Bridges. Från den amerikanska västern beger vi oss till ett lyxhotell i Tchads huvudstad N’Djamena. ”En man som skriker” befäster Mahamat-Saleh Harouns position som en av Afrikas mest intressanta filmskapare idag.

Lisa Aschans prisbelönta debut ”Apflickorna” handlar om Emma och Cassandra som träffas i ridhuset och som börjar testa gränser, bryta regler och lära sig det nya farliga spelet. Vårsäsongen avslutas sedan med Iranska ”Nader och Simin – en separation” som tog storslam på filmfestivalen i Berlin, bästa film och bästa skådespelarinsatser.

Filmerna visas på Folkan och man behöver vara medlem i Filmstudion. Men det kostar endast 220 kronor, eller 140 om man är född 1992 eller senare. För den summan får du alltså tio toppfilmer.

Örnsköldsviks Filmstudio våren 2012


26/1 Poesi, Chang-Dong, Korea, 2010
2/2 Den nakna mannen, Berghall/Hotakainen, Finland, 2010
9/2 Skrönor från de gyllene åren, Uricaru/Höfer, Rumänien, 2009
16/2 Melancholia, von Trier, Danmark, 2011
23/2 Bridesmaids, Feig, USA, 2011
1/3 Midnatt i Paris, Allen, Spanien/USA/Tyskland, 2011
8/3 True Grit, Coen, USA, 2010
15/3 En man som skriker, Haroun, Frankrike/Belgien/Tchad, 2010
22/3 Apflickorna, Aschan, Sverige, 2011
29/3 Nader och Simin - en separation, Farhadi, Iran, 2011

Medlemskort kostar 220:-/vuxen och 140:-/ungdom (födda -92 och senare)
Medlemskort finns att köpa på Folkan från 12 januari mån-fre 10.30–15.30. Kvarvarande kort säljs på Folkan före filmens början. Biljetter till enstaka föreställningar finns inte.
Dela med dig av denna artikel på: