Övrig kultur

Larz-Kristerz bjuder upp till dans

Alla dansband har sina speciella scenkläder, men frågan är om inte Älvdalsbandet Larz-Kristerz tar priset. I morgon fredag spelar de på Parken.

Larz-Kristerz var på Parken för mindre än ett år sedan och nu är det alltså dags igen, på Trettondedag Jul.

Visste du att förutom de spektakulära scenkläderna finns en annan sak som gör Larz-Kristerz lite speciella. De har en riktigt fin samling gamla Hagströminstrument. 

Historien om Larz-Kristerz:

Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn. Larz-Kristerz skulle medverka på en vagn som en rolig hyllning till alla dansband under 70-talet.

Sex gamla klassiska låtar repades in. Lastbil med chaufför rekvirerades, gamla Hagströmhögtalare och PA fick en rejäl översyn, elverk och tidsenliga dansbandskläder lånades. Kvällen innan det hela skulle gå av stapeln samlades vi för att texta skyltar med "slagord" för vår sak.

På morgonen för den stora dagen pyntade vi vagnen med skyltar, lövruskor och en Mercedesbuss från slutet av 60-talet. Under bussen ställde vi dessutom en rökmaskin vilken i sin tur resulterade i att byns poliskonstapel sladdade fram till vårt ekipage på sin cykel och undrade om det brann.

Karnevalståget drog igång och låtar som "Näckrosen" och "Sjätte september" studsade mellan husväggarna på byn. Det blev en succé och vi fick erbjudande om spelning redan samma eftermiddag, men 6 låtar gör ingen danskväll. Det var bara att sätta igång att repa och naturligtvis, låta sy upp en tidstypisk scenkostym. Kostymerna syddes upp av Harriet Sålder och Margareta Långh.

Nu undrar ni, vilka är dom där Larz-Kristerz egentligen?

Jo, det är en blandning av flera olika Älvdalsband. Det är Trond Korsmoe – gitarr och bas, Morgan Korsmoe – elbas, från country/rock’n roll trion Billy Opel Trio, Torbjörn Eriksson – klaviatur och Mikael Eriksson – trummor, från dansbandet Ramblers, samt Stefan Nykvist – bas och dragspel, från rock n’ rollbandet Biff tomatoes och Peter Larsson – gitarr, från rockabillybandet Big Crow Pete & the Big Creek Boys. Gemensamt för samtliga medlemmar är en svaghet för dansband från 70-talet.


Publicerat