Politik

Ett steg närmare Jämtland i regionbildningen

I rapporten Sammanläggningar av landsting i Norrland och Svealand som idag lämnas till regeringen konstaterar utredare Mats Sjöstrand att en sammanläggning av Jämtland och Västernorrland innebär bestående fördelar.

Mats Sjöstrand har regeringens uppdrag att genomföra en översyn av sammanläggningar av landsting i Norrland och Svealand och lämna förslag på hur en gränsdragning som uppfyller indelningslagens krav skulle kunna se ut. I den rapport som idag lämnas till regeringen konstaterar han att en sammanläggning av landstingen i Jämtlands och Västernorrlands län skulle innebära bestående fördelar, exempelvis:

  • Bättre förutsättningar för regionalt utvecklingsarbete
  • Möjlighet att tillvarata skalfördelar inom hälso- och sjukvården
  • Bättre förutsättningar för en effektiv kollektivtrafik
 
Detta samtidigt som medborgarnas närhet och tillgång till service inte bedöms påverkas negativt. Denna bedömning bygger på att samtliga kommuner i de två länen ingår i sammanläggningen.
 

Några frågetecken återstår dock att reda ut innan det är möjligt att ta ställning om inte ta ställning till en sammanläggning. Det rör bland annat slutliga geografiska avgränsningen samt de ekonomiska förutsättningar som är kopplade till omfattningen av det nya landstinget.

– Min ambition är att vi tillsammans med Jämtland nu reder ut kvarstående frågetecken, säger landstingsråd Per Wahlberg.

Publicerat