Nyheter/Reportage

Sekab tilldelas Energimyndighetens hållbarhetsbesked

Beskedet är ett bevis på att Sekabs bränslen är garanterat hållbara vilket från och med 1 februari 2012 är en förutsättning för att få skattebefrielse för förnybara bränslen.

Sekab är ett av fyra företag som har tilldelats Energimyndighetens hållbarhetsbesked för biodrivmedel och flytande biobränsle. Hållbarhetsbeskedet är det första som delas ut i Sverige och är ett bevis på att Sekabs bränslen är garanterat hållbara vilket från och med 1 februari 2012 är en förutsättning för att få skattebefrielse för förnybara bränslen.

– Vår satsning på hållbarhet har fram till nu varit ett eget initiativ, bland annat genom Verifierat Hållbar Etanol, men sedan 2011 är det ett lagkrav och det ser vi som mycket positivt. Vi är naturligtvis mycket nöjda över att ha deltagit i processen för att driva fram hållbarhetskriterier för biodrivmedel i svensk lagstiftning, säger Maria Kristoffersson, miljöingenjör på Sekab.

För att bränslen ska betraktas som hållbara måste ett antal hållbarhetskriterier uppfyllas och styrkas. Det gäller för hela produktionskedjan, från råvara till slutprodukt. Hållbara mängder ska årligen rapporteras till Energimyndigheten.

– Vi tog tidigt fram ett ramverk som kvalitetssäkrar etanolen ur ett miljö- och klimatperspektiv samt ur ett socialt perspektiv som täcker etanolens hela livscykel fram till slutanvändning i exempelvis ett fordon. Sekab var 2008 först i världen med att leverera verifierbart hållbar etanol och vi är mycket stolta över att ha drivit och förverkligat utvecklingen framåt. Det känns bra att instanser i EU och Sveriges regering idag har tagit ansvar för detta, säger Maria Kristoffersson.

Etanol är det äldsta, det överlägset största och det snabbast växande biodrivmedlet i världen samt ett realistiskt alternativ till en stor del av den fossila oljan. Volymmässigt är etanol det största biodrivmedlet i världen och står för cirka 90 procent av den globala förbrukningen.

Sekabs etanolbaserade drivmedel inkluderar:

ED95 – ett förnybart drivmedel utvecklat för dieselmotorer. Det är baserat på bioetanol och redan ett väl etablerat grönt alternativ för tunga transporter. Sekab har utvecklat ED95 i syfte att minska beroendet av fossila drivmedel i transportbranschen och erbjuda ett väl beprövat grönt alternativ till diesel.

ED95 är utvecklat för modifierade dieselmotorer i lastbilar, bussar samt andra tunga fordon och har en lika hög verkningsgrad som diesel. Samtidigt gör den rena förbränningen av etanol i anpassade dieselmotorer att fordonen klarar de högsta utsläppskraven till och med utan partikelfilter.  Förutom hållbar bioetanol innehåller ED95 även tillsatser av vatten, tändförbättrare samt denaturerings- och korrosionsskyddsmedel.

Etanol – för låginblandning i bensin. Att blanda låga halter av etanol i bensinen är ett snabbt och effektivt sätt att i någon mån begränsa trafikens miljöpåverkan. I dagsläget innehåller all bensin som säljs i Sverige fem procent etanol, men enligt nya EU-regler är den tillåtna halten i bensin tio procent.

All etanol som Sekab levererar uppfyller alltid Energimyndighetens och EU:s hållbarhetsregler, men lever nästan alltid upp till väsentligt högre krav.

Beslutet från Energimyndigheten gäller tillsvidare för samtliga företag men det kommer återprövas vid en framtida tidpunkt.
Publicerat