Musik

Svea rike rivjärn

Johan Johansson spelar på Sliperiet på lördag.

Han brukar kallas Sveriges punkfarfar, även om det inte är så mycket punk längre. Han är den som upptäckte Lars Winnerbäck men som själv inte fått den uppmärksamhet han förtjänat. På lördag dyker Johan Johansson upp på Sliperiet.

KSMB, Strindbergs, John Lenin och De Missanpassade. Dessutom en solokarriär, även om det gick 15 år mellan skivorna ”… och hans lilla svarta värld” (1996) och fjolårets ”Svea rike rivjärn” – som av någon märklig anledning gick de flesta förbi.

Johan Johansson är nämligen en av landets vassaste textförfattare och han snickrar ihop en sorts trubadur-rock-progg som klår det mesta där han skickar välriktade pungsparkar åt makten.

Lars Winnerbäck blev som 18-åring upptäckt av Johan Johansson då han spelade förband till Stefan Sundström & Apache där Johansson ingick. Därefter producerade Johansson Winnerbäcks plattor ”Rusningstrafik” och ”Med solen i ögonen” och hade stor del i hans framgångar.

Med ”Svea rike rivjärn” i ryggen turnerar Johan Johansson nu tillsammans med Världens Bästa Jävla Band bestående av Fredrik Fagerlund och Ola Nyström, gitarr, Henrik Widén, keyboards, Rickard Donatello, bas och Robban Eriksson, trummor.

Lördag 4 februari spelar de på Sliperiet i ett arrangemang av Musikhuset.

Länkar
Publicerat