Du är här

2012-01-17 - Svenska

Musik på ABF

Några kvällar i veckan träffas tre unga killar för att tillsammans göra musik i ABF’s nya studio. Det är David Bolonya, Jonathan Tindani och Stephane Tindani som startat en studiecirkel i musikproduktion.

 

Med hjälp av den digitala ljudutrustningen Cubase 6 mixar de lätt ihop raptexterna till musiken.  De sjunger eller rappar alla tre och de turas om att spela in och mixa. Texterna är på svenska och handlar mest om kärlek. Redan 2007 började de med rap och Stephane har också stått på scen, bland annat på Sliperiets Rockforum.

- Då gjorde jag en cover på Newkid’s låt ”Jag gråter bara i regnet” och den ligger ute på Youtube, säger Stephane som också har egna låtar där, under artistnamnet Petitto.

Drömmen är att bli känd i Sverige. Efter gymnasiet kanske Stephane söker till Musikmakarna som är en Yrkeshögskola som finns här i Örnsköldsvik. Att gå en musikstudiecirkel och kunna spela in en demo är en bra möjlighet att få göra något på sin fritid som är utvecklande.

  

Fakta studieförbund i Sverige

ABF, som är förkortningen för Arbetarnas Bildningsförbund är ett av de tio studieförbund som finns i Sverige. Det är en 100-årig svensk företeelse att ”gå en studiecirkel”.

Studieförbunden har olika profil, men har samma mål att göra det möjligt för människor att bilda sig, så kallad folkbildning. Tanken från början har varit att medborgarna skulle få verktyg att påverka sin egen situation, och samhället i stort. Genom folkbildning bidrar studieförbunden till att stärka och utveckla demokratin.

De vanligaste ämnena i dagens studiecirklar är konst/musik/media, humaniora samt samhälls- och beteendevetenskap, men det finns även möjlighet att själv komma på ett ämne som man vill studera. Det krävs bara att man är tre deltagare. Studieförbundet hjälper till med studiematerial, lokal och annat praktiskt.

De nio andra studieförbunden är: Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, NBV (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet), Folkuniversitetet, Sensus, Studieförbundet Bilda, Studiefrämjandet, Ibn Rushd som startade 2008 och Kulturens Bildningsverksamhet. Förutom studiecirklar ordnar studieförbunden även föreläsningar, konserter och workshops.
Dela med dig av denna artikel på: