Peters teknikblogg

Blogg: 4G har kommit till Örnsköldsvik!

Telia har äntligen tryckt på knappen för 4G-nätet i Örnsköldsvik - och vilken skillnad mot för gamla 3G!

Den senaste tiden har operatörerna verkligen dumpat priserna på mobila bredband. Allt detta för att få så många som möjligt att binda upp sig till just dom.

En annan orsak kan vara det att 4G verkligen börjar närma sig den stora massan.
På samma sätt som "gamla" plattTV-apparater prisdumpas för att göra plats åt de ännu plattare och bättre apparaterna.

För en kort tid sedan startade Telia Örnsköldsviks 4G-nät, och jag kan inget annat än rekommendera att skaffa sig en 4G-sticka istället för den gamla 3G-modellen!

Varför? Om ni klickar er vidare i bildspelet ovan så får ni se skillnaden på hastigheten - vilket är en rätt så rejäl skillnad!

Vad kostar det då? Självklart är det inte bara Telia som huserar i 4G-nätet, trots att det är dom som byggt det, utan även telenor och bla bredbandsbolaget har 4G-tjänster. Dock är det, enligt min mening, Telia som har bäst utbud av både stickor, routrar och annat tekniskt, men även bästa priserna mot för vad man får!

Jag själv kommer att skippa mitt gamla ADSL hemma till förmån för 4G.
Detta för att bli av med den obligatoriska fasta telefonavgiften på 125kr, men även för att jag anser att en hemtelefon idag inte behövs då alla går runt med en i fickan.
Idag får jag ut ca. 4 megabit/s från min "upp till" 8Megabit/s-anslutning från Bredbandsbolaget. Räkningen inklusive hemtelefoni hamnar på 419kr/månaden.
Byter jag nu till Telias trådlösa 4G-lösning för 299/kr månaden så mer än dubblar jag min hastighet samt blir av med just hemtelefonen.

Slutsats
Jag kan varmt rekommendera 4G till den som vill ha mobilt bredband hemma, detta eftersom Telia även erbjuder en router vilket skapar ett vanligt trådlöst nätverk hemma av din 4G-signal. Då slipper du även 4G-stickan direkt i datorn!

Fotnot: Testade detta hemma hos en vän som inte bor riktigt lika centralt. Han får inte ens ut 1 megabit/s med sin 3G-sticka. Med 4G-stickan och samma SIM-kort fick han samma hastighet som jag mätte upp hemma "i stan" - ca. 10Megabit/s!


Dagens Spotify-låt:

Dream Theater - The Glass Prison

Stay tuned!
Publicerat