Utställning

Lysande idé

Christian Partos visar sitt konstverk ELO på Galleri Lokomotiv.

16 glödlampor som tänds, släcks och ändar ljusstyrka. Kan det vara något att se?

Ja, det är faktiskt min första tanke när jag kliver in på Galleri Lokomotiv i Kulturfabriken. En tanke som även håller i sig ett tag, innan jag fängslas av den märkliga ljusinstallationen.

De 16 nakna glödlamporna i den i övrigt nedsläckta utställningslokalen gör mer än bara ändrar ljusstyrka, de åker också upp och ned med hjälp av små motorer i taket.

Ibland rör sig alla på en gång, ibland sticker någon iväg helt ensam - som om den är lite busig. Stundtals blir det någon sorts dansgrupp av alltihop - och det är lätt att bli sittande här inne.

Det är ungefär som att bli fast vid en strand och fängslas av vågorna, eller som när det inte går att slita blicken från en levande eld. Ibland stannar hela installationen upp och då funderar man över vad som ska hända härnäst. Det är helt enkelt väldigt rogivande att sätta sig ned och titta på de rörliga lamporna.

Självfallet är det här inte konst som någon privatperson kan införskaffa, men som offentlig utsmyckning skulle den i rätt miljö fungera bra. E.L.O har visats i större varianter än den här och en permanent version av verket finns i Istanbul.

Christian Partoshar haft offentliga utsmyckningsuppdrag runt om i landet, bland annat de två vattenskulpturerna Stegen och Passagen som installerades i Arken här i Örnsköldsvik 1991.


Han är en flitig utställare, inte bara i Sverige, och de senaste åren har han ställt ut i exempelvis Rom, Hong Kong, Berlin, Shanghai, Betlehem och Lille i Frankrike.

Utställningen på Galleri Lokomotiv pågår till 4 februari med öppettider måndag till fredag 12.00–16.00 och lördag 12.00–15.00.

Entrén till Galleri Lokomotiv från resecentrum.
Publicerat