Samhällsinformation

Bra resultat för projektet Vårdsamverkan

Utvärdering visar att en sammanhållen vårdkedja skapats som täcker patientens behov av vård i olika faser.

Under drygt två år år har sjukhuset, primärvården och kommunen i Örnsköldsvik byggt upp och utvecklat vårdsamverkan - i projektet Vårdsamverkan i Örnsköldsvik.

Syftet är att öka helhetssynen genom hela vårdkedjan, förbättra vården och utnyttja de samlade resurserna så effektivt som möjligt. Målet är ett smidigt samarbete med gemensamt fokus på medborgaren/patienten.

Nu visar en utvärdering av projektet att man fått goda erfarenheter för att gemensamt möta framtidens behov. Genom vårdsamverkan har en sammanhållen vårdkedja skapats som täcker patientens behov av vård i olika faser.

Samverkansprojektet har omfattat sex områden: samordnad vårdplanering, VIA (mellanvårdform), palliativ vård (lindrande vård), avancerad sjukvård i hemmet, hemrehabilitering samt läkemedelshantering.

Nya möjligheter har vuxit fram

Memeologen, en utvecklingsenhet inom landstinget Västerbotten, har gjort en första uppföljning av projektet Vårdsamverkan i Örnsköldsvik. De konstaterar att många goda erfarenheter vunnits och nya möjligheter skapats.

Av rapporten framgår att projektet varit framgångsrikt även om inte alla delar är på plats. Erfarenheter har gjorts som ses som värdefulla investeringar för framtiden.

Utvärderarna bedömer hela projektet som synnerligen komplext och dess innebörd ger en känsla av att "man lyckats eftersom man inte visste att det inte går att göra så här". Memeologen uppmuntrar chefer och medarbetare i Örnsköldsvik att fortsätta sitt samverkansprojekt.

Planerar för fortsättning

Sjukhusdirektören, primärvårdsdirektören och välfärdsförvaltningen chef har nu skrivit under en gemensam överenskommelse kring en planeringsprocess för fortsatt vårdsamverkan i Örnsköldsvik. När det gäller primärvårdens del inkluderar den även de privat drivna vårdcentralerna i Örnsköldsvik.

Tillsammans med medarbetare, och i dialog med medborgare, kommer de samverkande parterna att utarbeta ett beslutsunderlag att presentera för politisk bedömning och beslut.

Publicerat