Du är här

2012-01-23 - Mat & dryck
  • Hong Baou kallas de röda kuvert som alltid ges till barn på nyårsafton. Kuverten innehåller pengar och skyddar barnen från ondska under hela året. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Wenjun Ren lärde nyårsgästerna att göra kinesiska dumplings, jiaozi. Fläskfärsfyllda degknyten. Foto: Nils Ågren
  • Efter att ha kavlat små runda degplättar fylls de med fläskfärs, vårlök och kinakål. Foto: Nils Ågren
  • Sedan viker man ihop knytena och klämmer ihop kanterna. Foto: Nils Ågren
  • Det är viktigt att kanten blir helt stäng så att fyllningen inte rinner ut vid kokningen. Foto: Nils Ågren
  • Många provade på att göra dumplings, unga som gamla. Foto: Nils Ågren
  • Ganska snabbt blev det många dumplings som sedan kokas. Foto: Nils Ågren
  • Förutom denna rätt med gurka, morötter och risnudlar bjöds det på kryddigt sjögräs och varm soppa med kycklingfärs och kammussla till förrätt. Foto: Nils Ågren
  • Varmrätterna bestod bland annat av vitlöksgratinerade musslor...
  • ...vitlöksgratinerade räkor...
  • ...svamp med kinesiska grönsaker...
  • ... och kyckling Gongbao med grönsaker och nötter. Foto: Nils Ågren
  • Och som efterrätt ett fruktfat med honungsmelon, vattenmelon och vindruvor. Foto: Nils Ågren
  • Genom hela måltiden dricks grönt te. Wenjun Ren serverar och berättar hur måltiden går till. Foto: Nils Ågren
  • 10, 9, 8... Wenjun Ren (försökte) lära sina gäster att räkna in det nya året och att säga Gott nytt år på kinesiska. Xin nián kuài lè! Nu är det Drakens år. Foto: Nils Ågren

Xin nián kuài lè – Gott nytt år!

Klockan 17 på söndagen gick vi in i Drakens år enligt den kinesiska tideräkningen, ett nyårsfirande som även hölls i Örnsköldsviks församlingshem.

Ett 40-tal gäster hade samlats när Wenjun Ren, kinesiska som bott i Ö-vik några år, bjöd in till traditionell kinesisk nyårsmiddag – första kinesiska nyårsfirandet i Örnsköldsvik.

Förutom att gästerna fick möjlighet att lära sig tillaga klassiska kinesiska dumplings bjöds det också på en välsmakande middag med många rätter. Kryddigt sjögräs, vitlöksgratinerade musslor, stekt anka med honungssås, Gongbao chicken och givetvis dumplings stod bland annat på menyn.

Dessutom hade Wenjun Ren dukat upp en liten marknad där det bland annat gick att köpa andra kinesiska godsaker – mer eller mindre underliga. Eller vad sägs om anktunga, inlagda kycklingklor, små bläckfiskar och godis av klibbigt ris med fyllning.

– Jag är överlycklig, de flesta av mina vänner kom och flera hade med sig andra vänner. Jag känner mig som hemma, säger Wenjun Ren som säkerligen inte arrangerat kinesisk nyårsmiddag för sista gången i Ö-vik.

– Förhoppningsvis kan vi också fira andra kinesiska högtider.

Dela med dig av denna artikel på: