Mat & dryck

Xin nián kuài lè – Gott nytt år!

Klockan 17 på söndagen gick vi in i Drakens år enligt den kinesiska tideräkningen, ett nyårsfirande som även hölls i Örnsköldsviks församlingshem.

Ett 40-tal gäster hade samlats när Wenjun Ren, kinesiska som bott i Ö-vik några år, bjöd in till traditionell kinesisk nyårsmiddag – första kinesiska nyårsfirandet i Örnsköldsvik.

Förutom att gästerna fick möjlighet att lära sig tillaga klassiska kinesiska dumplings bjöds det också på en välsmakande middag med många rätter. Kryddigt sjögräs, vitlöksgratinerade musslor, stekt anka med honungssås, Gongbao chicken och givetvis dumplings stod bland annat på menyn.

Dessutom hade Wenjun Ren dukat upp en liten marknad där det bland annat gick att köpa andra kinesiska godsaker – mer eller mindre underliga. Eller vad sägs om anktunga, inlagda kycklingklor, små bläckfiskar och godis av klibbigt ris med fyllning.

– Jag är överlycklig, de flesta av mina vänner kom och flera hade med sig andra vänner. Jag känner mig som hemma, säger Wenjun Ren som säkerligen inte arrangerat kinesisk nyårsmiddag för sista gången i Ö-vik.

– Förhoppningsvis kan vi också fira andra kinesiska högtider.

Publicerat