Nyheter/Reportage

Övik Energis begäran granskas

De 900 miljoner som Övik Energi begär har fått moderbolaget Rodret att gå ut med ett eget pressmeddelande. Kontentan är att summan inte är garanterad och att en utredning väntar.
– Bolaget måste upp till bevis, säger Rodrets vd Olle Högdahl.
Rodret i Örnsköldsvik AB, som ägs av Örnsköldsviks kommun, förfogar över 100 procent av aktierna i Övik Energi AB. I Rodretkoncernen ingår förutom Övik Energi även AB Övikshem, Tjänstecentrum AB, Miva AB, Övik Airport AB och Örnsköldsviks Hamn & Logistik AB.
 
– Som nytillträdd tillförordnad vd för Rodret kan jag konstatera att Övik Energi är underkapitaliserat, säger Olle Högdahl som tillträdde vid årsskiftet. Soliditeten har under många år legat på en nivå som är betydligt lägre jämfört med andra kommunalt ägda energibolag. Räntekostnaderna och avskrivningarna tynger bolagets resultat. Min uppfattning är att ägaren skulle ha tillfört kapital när beslut fattades om att bygga ett nytt fjärrvärmeverk.
 
Rodrets styrelse kommer behandla Övik Energis hemställan om 900 miljoner i kapitaltillskott från februari till april. Processen delas upp i två steg.
 
Steg 1 innebär att Rodrets styrelse fattar beslut om kapitaltillskott som möjliggör återställande av det egna kapitalet utifrån nedskrivningsbehovet och den av kommunfullmäktige utställda kapitaltäckningsgarantin. Denna fas kommer att avlutas i februari. Beloppet som behöver tillföras i detta första steg kommer vara känt i slutet av januari och utgöra en mindre del av de 900 mkr.
 
Steg 2 innehåller en utvärdering av Övik Energis framtagna handlingsplan för att skapa en långsiktig lönsam affär såväl bolag och ägare samt beslut om kapitaltillskott för att stärka Övik Energis balansräkning. Denna fas kommer att avslutas i april månad.
 
– Från Rodrets sida kommer vi att granska Övik Energis hemställan om ytterligare kapital med lupp. Jag kommer inte att föreslå styrelsen att skjuta till ytterligare kapital i steg 2 innan Övik Energi har övertygat Rodret om att det finns möjlighet att skapa en långsiktig lönsam affär för såväl bolaget, ägaren och medborgarna, säger Olle Högdahl. Potentialen finns men bolaget måste upp till bevis.
Publicerat