Samhällsinformation

Cykelbarometer visar miljöbesparing

Många cyklister på väg från Domsjöhållet in mot stan har nog sett den cykelmätare som sitter uppsatt längs Modovägen. Nu går det att i realtid se på webben hur många som cyklat förbi och den sammanlagda koldioxidbesparing de medverkat till.

Längs Modovägen i Örnsköldsvik sitter sedan en tid en mätare uppsatt. Den registrerar antalet cyklister som passerar förbi varje dag. På en "cykelbarometer" på webben går det att i realtid se hur många som cyklat förbi och även den sammanräknade koldioxidbesparing cyklisterna medverkat till jämfört med om de skulle ha kört bil. Under året kommer mätutrustning att placeras på ytterligare en plats.

Cykelbarometern är en av flera aktiviteter som genomförs inom projektet "Hållbart resande" med syfte att visa möjligheter och effekter, påverka attityder och underlätta att resa med kollektivtrafik eller ta sig fram med cykel eller till fots.  Under året kommer man även att se över hur sammanhållna cykelstråk kan skapas. Företag som vill uppmuntra de anställda att cykla till och från jobbet kan få hjälp från projektet för att arrangera utmaningen Hälsotrampet.

 

Projektet "Hållbart resande" drivs av Örnsköldsviks kommun och medfinansieras av Länsstyrelsen och Tillväxtverket. Projektet pågår till augusti 2014.

Klicka här för att komma till barometern

Publicerat