Du är här

2015-01-07 - Friluftsliv

Pyssel: Snölyktor av is och snö

Det finns mer att göra med snö än att åka skidor, pulka och skoter. Ljuslyktor av snö och is är roliga att konstruera och fina att titta på.

 

Klassisk snöbollslykta

Den klassiska snöbollslyktan tillverkas genom att krama snöbollar och stapla dem på varandra till en ihålig kon där ljuset placeras i. Lyktan kräver kramsnö.

Platta till marken där lyktan ska stå. Krama snöbollar och lägg i en ring på marken. Stapla sedan snöbollarna antingen genom att lätt slå dem emot varandra så att de fastnar eller använda lite extra kramsnö som murbruk. Glöm inte att lämna ett hål i lyktan för att sätta in och tända ljuset.

 

Modernistisk lykta av skare

Utnyttja skaren och skär med en liten såg eller händerna ut fyrkantiga bitar av skare. Trimma till så att bitarna blir fyrkantiga och jämntjocka. Bygg upp väggarna på lyktan genom att luta dem lätt mot varandra. Sätt i ett ljus, tänd och lägg på ett sista block som tak.

 

Sagolik istapplykta

Ta försiktigt loss stora istappar från taket eller en berghäll. Stick ner de tjocka bitarna i snön i en cirkel eller trekant med de smala ändarna lutande emot varandra. Stoppa in ett ljus i mitten och tänd.

 

Gjuten islykta

Har du lite tid på dig kan du gjuta din egen islykta. Ett enkelt sätt är att använda två skålar eller hinkar – en större och en mindre. Häll vatten i den större och placera den mindre i den vattenfyllda stora skålen. Tryck ner den mindre i den större för att skapa hålrummet i lyktan och tejpa fast på lagon höjd. När lyktan är helt genomfrusen är det bara att lossa formarna. Använd ljummet vatten om det behövs för att få loss formen.

En ännu elegantare lösning kräver lite passning, men du behöver bara en skål. Fyll skålen med vatten och låt det frysa så pass mycket att bara kanten frusit och det fortfarande finns vatten i flytande form i skålen. Vänd skålen upp och ner, ta ut isklumpen försiktigt och gör ett hål i botten med ett vasst verktyg så att vattnet går at hälla ut. Placera ett ljus i lyktan – klart.

Dela med dig av denna artikel på: