Ekonomi

Övik Energi säljer aktier i BioEndev

Styrelsen i Övik Energi har beslutat att avsluta sitt engagemang i BioEndev AB och sälja aktierna under förutsättning att kommunfullmäktige godkänner försäljningen.
Bakgrunden till försäljningen är att Övik Energis svåra ekonomiska situation inte gör det möjligt att fortsätta engagemanget i utvecklingsbolaget BioEndev AB. Övik Energi har idag begärt hos moderbolag Rodret i Örnsköldsvik AB om godkännande att få sälja aktierna.
 
– Som delägare i ett utvecklingsbolag krävs uthållighet och kapital, något som vi saknar i dagsläget. Vi ser ingen annan utväg än att avyttra vårt engagemang i BioEndev eftersom vår ekonomiska situation nu är mycket allvarlig. Det är framför allt behovet av insatser som den planerade utvecklingsanläggningen kräver från vår sida som vi inte har möjlighet att fullfölja, säger Kristina Säfsten, vd Övik Energi AB.
 
Övik Energi AB äger idag 33,33 procent av aktierna i BioEndev. Öviga aktieägare är Umeå Energi AB och forskare vid Umeå universitet. Aktierna förvärvades under 2008 efter beslut i kommunfullmäktige. I beslutsunderlaget beskrevs att ett av syftena med BioEndev AB är utveckla, demonstrera och kommersialisera torrefiering.
 
– Det är förstås tråkigt att vi måste avsluta vårt engagemang. Torrefiering är ett hett område eftersom användningen av biobränsle ökar alltmer. Torrefierat biobränsle har enormt stora fördelar ur transport-, lagrings- och förbränningssynpunkt. Jag är övertygad om att det här har en ljus framtid. Men tyvärr har vi inte möjlighet att vara med och invänta den, säger Kristina Säfsten.
 
BioEndev fick 2008 ett bidrag från Energimyndigheten för att uppföra en demonstrationsanläggning för torrefiering. Planen var att denna skulle uppföras av Övik Energi. 2009 meddelade Övik Energi övriga ägare i BioEndev att företaget inte ensamt hade ekonomiska möjligheter att uppföra anläggningen. Umeå Energi valde då att gå in som en finansiär. Även en industriell partner knöts 2010 till projektet. Parterna fann det bäst att uppföra och driva utvecklingsanläggningen i form av ett bolag. I december 2010 godkände kommunfullmäktige att Övik Energi fick rätt att bilda ett bolag tillsammans med Umeå Energi och en industriell partner för att uppföra en utvecklingsanläggning för torrefiering i Örnsköldsvik.
 
Under 2011 har fortsatta förhandlingar skett mellan parterna om att uppföra anläggningen.
Publicerat