Samhällsinformation

Nytt från kommunstyrelsen

Här hittar du kortfattad information från kommunstyrelsens sammanträde i Örnsköldsvik 7 februari 2012.
Två miljoner till ungdomsjobb
I en skrivelse till kommunen har SSU föreslagit ett antal åtgärder under rubriken ”Nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet”. Kommunstyrelsen föreslår nu att två miljoner kronor ska gå till en fortsatt satsning på ungdomsjobb inom ramen för ”Ungas chanser”. Man vill därmed att ungdomar får möjlighet att arbeta under sex månader i kommunala verksamheter.
Kommunstyrelsen föreslår också att kommunen ska arbeta för fler sommar- och feriearbeten i dialog med näringslivet och andra offentliga arbetsgivare.
 
Kommunen köper Jollen
Kommunstyrelsen föreslår att kommunen köper fastigheten Jollen i Långviksmon för 1 miljon kronor för att säkerställa fortsatt drift och möjligheter till utveckling av Långviksmon med omland. Fastigheten har cirka 16 000 kvadratmeter uthyrningsbara ytor, varav cirka 10-15 procent är lediga idag. Kommunen blir fastighetsägare och tidigare ägaren FUAB kommer att sköta driften av fastigheten.
Kommunen ska också utreda möjligheterna till omlokalisering av kommunal verksamhet och möjligheter för anställda som bor i området att distansarbeta.

Fler ensamkommande flyktingbarn
Kommunstyrelsen föreslår att avtalet med staten för ensamkommande flyktingbarn utökas från tio till sexton platser. Detta inom den årliga kvoten på 70-100 skyddsbehövande flyktingar.
Kommunstyrelsen föreslår också att det ska bli möjligt för kommunen att inom ramen för det statliga ersättningssystemet styra medel som frigörs från olika verksamheter till ett balanskonto. Dessa medel ska då kunna användas för att finansiera stöd för skolverksamhet, praktikplatser, arbetsträning med mera. Förslaget innebär också att humanistiska nämnden, bildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden ska utveckla samverkan med andra intressenter i samhället.

Ingen 5-krona på buss
Förslaget i motionen från Kristdemokraternas Magnas Aasa, Soledad Henriquez, Lars Eidenvall, Birgitta Sedin och Göran Brorsson om att införa en busstaxa på fem kronor mellan 9.00 och 15.00 för barn, ungdomar och pensionärer ska inte utredas vidare. Det föreslår kommunstyrelsen och hänvisar till att frågan redan utretts tillräckligt. Där har man sett att förbättrad tillgänglighet, turtäthet och kunskap om trafiken är de viktigaste åtgärderna för att främja kollektivt resande.

Avslag på medborgarförslag
Erik Bergström föreslår i ett medborgarförslag att kommunen ska prioritera långtidsarbetslösa, företrädesvis inom arbetsmarknadsåtgärden Fas 3, när man rekryterar administrativa medarbetare i olika positioner inom nya projekt. Kommunstyrelsen föreslår avslag på förslaget eftersom det redan finns platser med administrativt innehåll för Fas 3 och att ingen ytterligare satsning på sådana platser ska göras.
 
Reviderade regler för ersättningar till förtroendevalda
Kommunstyrelsen föreslår ett antal förändringar i reglerna för ersättningar till förtroendevalda. Förändringarna innebär att språket har förenklats, vissa regler som funnits i bilaga finns nu i reglementet samt att arvoden höjs för förtroendevalda i revisionskollegiet.

Yttrar sig om laglighetsprövning
I yttrandet till förvaltningsrätten i Härnösand motsätter sig kommunstyrelsen Jarl Strömbäcks begäran om laglighetsprövning av avgiftsmodellen för äldre- och handikappomsorg.
 
Gemensamma arvodesregler för ställföreträdare
Kommunstyrelsen föreslår att Örnsköldsviks kommun ska anta förslaget till gemensamma arvodesregler för Härnösands, Kramfors, Sollefteås och Örnsköldsviks kommuner. Det innebär att arvoden kommer att höjas till en viss del för ställföreträdarna, det vill säga gode män, förvaltare och förordnad förmyndare. Ett ökat anslag om 250 0000 kronor ska täcka de ökade arvodeskostnaderna för kommunen.
 
Ny avgift för brandfarlig och explosiv vara
Taxan för att få tillstånd för explosiv och brandfarlig vara ska ändras genom en ny taxekonstruktion, föreslår kommunstyrelsen. Taxan bygger på en beräkning av tidsåtgång multiplicerat med timtaxan för förebyggande arbete som nu är 800 kronor/timme.

Kompletta handlingar kan beställas hos kommunens sekretariat på telefon 0660-880 00. Protokoll från kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt nämnderna finns på www.ornskoldsvik.se/demokrati/protokoll.
Publicerat