Michaela Ö

En ukrainare som köpt sina papper och drömmer om att bli bankrånare

Hur skulle du råna en bank?

Min styrmanskollega känns, vid vissa tillfällen, väldigt mycket, inte som jag. Då är han en förutfattade-meningar-på-pricken ryss. Han gillar att köra sin Skoda, med becksvarta rutor (en helt annan dimension av toning än vi är van vid), i alldeles för hög hastighet på de katastrofalt dåligt underhållna vägarna i sin hemstad Odesa, pumpandes någon tysk dj:s senaste komposition i högtalarna. Han drömmer om den perfekta bankstöten, och dricker vodka ur glas som om det vore vatten. Inte alls som mig. Men på andra punkter känns vi betydligt mer lika. Nära i ålder och samma humor.

Någon dag efter att jag mönstrat på, när vi höll på att bekanta oss med varandra, frågade han mig om jag hade köpt mina papper eller faktiskt gått klart hela sjökaptensutbildningen (kan man ens köpa sånt i Sverige??). Och sedan undrade han om jag någon gång funderat på att råna en bank. När jag svarade: ”Öh, nä..” konstaterade han högt, men mest för sig själv, att svenskar är ett väldigt lugnt folkslag.

Det är lustigt hur många olika typer som pusslas ihop på sjön. Rådande besättningslista innehåller nationaliteter från Sverige, Danmark, Ukraina, Bulgarien, Rumänien, och Filippinerna.

Publicerat