Du är här

2012-02-17 - Utställning
  • Eleverna i specialklassen vid Örnsköldsviks folkhögskola öppnar på fredag sin utställning om den österrikiske konstnären Gustav Klimt. Foto: Håkan Nordström (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • Thomas ”Totte” Neuendorff visar återigen att han har en härlig känsla i sitt måleri.

En glimt av Klimt

Specialklassen vid Örnsköldsviks folkhögskola tolkar konstnären Gustav Klimt.

Hans målningar är bland världens dyraste, när de någon gång säljs. Nu ger eleverna i specialklassen vid Örnsköldsviks folkhögskola sin syn på den österrikiske konstnären Gustav Klimt.

Varje år gör specialklassen ett konstdyk, ett fördjupningsarbete där de specialstuderar en konstnär. De senaste åren har eleverna lärt sig massor om Vincent van Gogh, Bengt Lindström, Frida Kahlo, Henri de Toulouse-Lautrec, Sigrid Hjertén, Ivar Arosenius och Cornelis Vreeswijk. Och framförallt har de skapat själva med konstnärerna som inspirationskälla.

I år har valet fallit på Gustav Klimt (1862-1918), vars målningar går för osannolikt stora summor. 2006 såldes exempelvis ”Porträtt av Adele Bloch-Bauer I” för närmare en miljard kronor.

En annan av Gustav Klimts berömda verk är ”Kyssen” och när eleverna idag öppnar sin utställning på Rådhuset kommer de också att dela ut kyssar till besökarna. Kyssar i form av små hoprullade dikter. Dikterna är skrivna av speciallinjens elever men också av många andra.

Thomas ”Totte” Neuendorff visar återigen att han går från klarhet till klarhet i sitt måleri. Hans tolkningar av Gustav Klimt är helt enkelt suveräna.

– Vi har läst om honom och tittat på film. Han var duktig på att måla, säger Totte och berättar om sin tolkning av Klimts berömda ”Kvinnans tre åldrar” från 1905.

– Först är hon barn, sedan vuxen och sedan gammal.

Totte har valt att dela upp Klimts tavla i två egna målningar. Här finns inga regler att följa, bara den egna fantasin sätter begränsningar och det viktiga för eleverna är skaparlusten – som sannerligen är på topp.

Utställningen, som har rubriken ”En glimt av Klimt”, öppnar på fredag och ingår i Mosaikveckan. Tisdag 21 februari mellan 10 och 13 presenterar eleverna i specialklassen själva sin utställning, som visas till och med 2 mars.

Dela med dig av denna artikel på: