Världsklass-bloggen

Världen investerar i Örnsköldsvik

Genom investeringar i vårt näringsliv och människor från olika delar av världen investerar Världen på olika sätt i Örnsköldsvik.

 

Ett flertal av våra företag har ett internationellt ägande. Här i Örnsköldsvik kan vi bland annat hitta England, USA, Tyskland, Indien, Finland. Att internationella bolag investerar här är ingen slump utan ett strategiskt val då vi i Örnsköldsvik besitter enormt kunnande som behövs för att fortsätta utveckla företagen.

Ur ett annat perspektiv kan vi se att Världen investerar i Örnsköldsvik genom alla människor som av olika anledningar flyttat hit och nu bor här. Utmaningen för oss är att vi välkomnar alla, bjuder in de hitflyttade till olika sociala sammanhang så att de känner sig välkomna. Istället för att åka jorden runt kan vi som medborgare i Örnsköldsvik hitta alla dessa spännande kulturella möten i vår kommun. Näringslivet kan på nära håll hitta värdefull kulturkompetens för att fortsätta utveckla företaget på den internationella marknaden.

För handen på hjärtat....det är inte något vi kan skryta med. Människor från andra länder kan bo i Örnsköldsvik under flera år utan att någonsin bli hembjuden till en svensk familj. Många utlandsfödda står utanför arbetsmarknaden, utanförskapet och frustrationen ökar.

En början kan vara att gå på någon av de olika aktiviteterna som erbjuds under Mosaikveckan som startar på torsdag. Själv tänker jag lyssna på Anders Lago om de erfarenheterna som gjorts i Södertälje. Jag blev också väldigt nyfiken på den multireligiösa guidningen som Sensus arrangerar tillsammans med Svenska kyrkan. Skolorna arrangerar en modersmålsdag. Vi har i Örnsköldsvik nånstans runt 35 olika modersmål. Det är helt fantastiskt.

Världen investerar i Örnsköldsvik och det är jag stolt över. Låt oss ta tillvara på det.

Publicerat