Du är här

2012-02-16 - Utställning
  • Konstnären George Anwan (i mitten) kunde glädjas åt en välbesökt vernissage i galleri Lokomotiv. Foto: Nils Ågren (klicka på pilarna för att se fler bilder)
  • "Iman Series" torrnål av Rahwa Tesfai Ghermai. (Bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren
  • "The way you make me feel" av Rahwa Tesfai Ghermai. Foto: Nils Ågren
  • "Civilisation" av George Anwan. (Bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren
  • "The Dream" av George Anwan. (Bilden är beskuren) Foto: Nils Ågren
  • George Anwan målar i akryl och ställer nu ut på Galleri Lokomotiv. Foto: Nils Ågren

Välbesökt vernissage

Mosaikveckan startade med konstutställningen Exodus på Galleri Lokomotiv.

George Anwan från Sudan har två gånger tidigare visat upp sin färgstarka konst här hemma i Ö-vik, både på museet och på Komvux. Med start idag torsdag och fram till tisdag 21 februari finns chansen att se hans akrylmålningar på Galleri Lokomotiv, i Kulturfabriken, med ingång från Resecentrum.

– Jag målar afrikans natur, ofta med folk, och jag använder färger som är typiska för Sudan, berättar George som är ö-viksbo sedan sex år tillbaka.

I stark kontrast till Georges koloristiska måleri visar Rahwa Tesfai Ghermai upp ett en rad mycket intressanta torrnålsgravyrer. Rahwa kom till Sverige från Eritrea för tio år sedan och efter bland annat två års konststudier i Umeå är Örnsköldsvik numera hennes hemort.

– Jag har uttryckt allt jag har att säga i min konst. Sedan är det upp till betraktarna att tolka vad jag visar, kanske tolkar de det på samma sätt som jag, säger Rahwa som visar på ett stort djup i sina serier ”Giving, giving, giving” och ”Mother and Son”.

Exodus innehåller också verk av Edmon Khalil och en hel del afrikansk hantverk.

Utställningen arrangeras av tre afrikanska föreningar, Örnsköldsviks Afrikanska Kvinnors Förening, Föreningen För Afrikaner i Örnsköldsvik och Kollektiva Armen i samarbete med Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad. Utställningen ingår i Mosaikveckan.

Dela med dig av denna artikel på: