Utställning

Vedic Art – naturligt skapande

Fem kvinnor ställer ut på Två Fikon.

Vedic Art ser skapandet som något fullständigt naturligt, och något som alla har inom sig. Det kanske bara behövs lite hjälp på traven för att hitta sin skaparkraft och sitt uttryckssätt.

– Alla har skapandet i sig. Vedic Art är en undervisningsform som ger deltagarna verktyg så att man kan väcka den inre kreativiteten. Alla vill skapa i någon form men det är inget som säger att alla blir bildkonstnärer för att man går en sådan här kurs, säger Susanna Odén, lärare i Vedic Art som haft flera kurser i Örnsköldsvik.

Susanna är ursprungligen från Umeå men är numera bosatt i konstnärsmeckat Österlen. Här i Ö-vik finns sedan en tid tillbaka Ateljé Vedic som består av elva kvinnor som inspirerar varandra i sitt måleri.

Fem av dem ställer nu ut på restaurang och galleri Två Fikon på Skolgatan 4 i centrum. Ylva Hägglund, Hornön, Carina Marklund, Järved, Lena Augustsson, Vårby, samt Helen Vavik och Ann-Charlotte Gidlund, Ö-vik, visar upp 40 verk i en utställning som pågår till och med 29 februari.

Fem kvinnor med olika uttryckssätt och olika tekniker men med det gemensamma att de får utlopp för sin skaparlusta inom Vedic Art.

”Inget motstånd, bara roligt och lugnande. Vi ger spontant uttryck åt våra skapande impulser. Inget kan bli fel när man målar från hjärtat. Konsten är ett personligt uttryck – en upplevelse. Varje bild är en klocka som ringer i tystnaden. Livet i konsten – konsten i livet!”

Det är konstnärernas gemensamma synsätt när de målar Vedic Art.

Publicerat