Teater

Kärlek, krig, sorg och glädje

Niorna i Geneskolans musikprofil ger sin egenhändigt skriva musikal ”Vid din sida” på Folkan i morgon.

Skapande arbete betonas i läroplanen. Mycket mer skapande än så här kan det knappast bli. På torsdag har niorna i Geneskolans musikprofil premiär på Folkan för sin egenhändigt skriva musikal ”Vid din sida”.

Inte många högstadieelever får chansen att skriva en egen musikal, och uppträda med den. Men Geneskolan är heller inte vilken skola som helst. Här har eleverna i år 7-9 möjlighet att utifrån sina egna ämnesintressen välja profilinriktningarna ”idrott och ledarskap”, ”matematik, konstruktion och design”, ”media och omvärlden” samt ”musik och skapande”.

De elever som nu går i nian var när de började i högstadiet de första som ingick i Geneskolans profilsatsning och när det gäller musikprofilen finns flera exempel på att satsningen burit frukt.

De fyra grabbarna i ”Against the fear” blev yngsta band någonsin att vinna Musikhusets traditionella tävling Musikforum när de var 14 år. Lika gamla var de fyra tjejerna i ”Dirt on my shirt” som tog sig till UKM:s riksfestival, bland annat.

Nu är det alltså dags för musikal, ett projekt som eleverna jobbat med sedan skolstarten i höstas. Och eleverna har skapat allt själva, skrivit manus, skrivit låtar och gjort koreografin.

– Vi skrev manus först och sedan valde vi ut var det skulle passa med låtar. Jag tycker det är roligt att skriva själv, det var lite trögt i början men sedan har det gått bra, säger Amanda Andersson, som mest koncentrerar sig på dans i musikalen.

Dansar gör också Alva Lundmark, men hon har även sånginsatser.

– Vi har skrivit en eller två låtar var som vi sedan visat upp inför klassen, säger Alva och berättar om handlingen:

– Det är en kärlekshistoria, med krig, sorg och glädje.

– Den utspelar sig på 1300-talet och handlar om Arthur som förlorar sin pappa. Han ger sig ut i världen för att uppleva äventyr och träffar sin kärlek Ellinor, fortsätter Amanda.

Under hösten hade eleverna hjälp av danspedagog Jenny Lundmark och dramapedagog Linnéa Norrby från Kulturskolecentrum. Alla fick pröva på att dansa och spela teater, sedan har de själva fått välja vad de vill göra i musikalen.

– Några av oss går i teater på Kulturskolecentrum. Vi har lagt ned mycket träning även utanför skoltid, säger Alva.

– Jag håller mest på med dans. Jag har alltid dansat, bland annat för Caldon Thomas, berättar Amanda. Nu har jag startat en egen dansgrupp tillsammans med fyra andra tjejer. Det finns inte jättemycket dans i Ö-vik, förutom Caldon.

Eleverna har två profilpass i veckan, på 80+70 minuter. Dessutom har de haft en heldag när de övat på musikalen, och sista veckan innan uppvisningarna blir det hårdkörning.

– Vi lärare vägleder, stöttar och ser till att de får fram sin kreativitet. Det krävs mycket av eleverna att skapa en musikal och de har en otrolig kreativitet. Vi är flera lärare som jobbar tillsammans med det här och vi lär oss mycket av varandra, säger Annelie Vigren som tillsammans med Katrin Bergkvist har ansvaret för musik- och skapandeprofilen.

Dessutom ingår Thomas Einarsson, musikpedagog på Kulturskolecentrum i lärarteamet.

Den här veckan ger eleverna fem föreställningar på Folkan, dels för skolor men även en offentlig föreställning torsdag 23 februari 18.30. Tanken är att föreställningen ska dra in pengar till klassresan.

– Vi har tänkt åka till Göteborg så vi hoppas att det kommer mycket folk, säger Amanda.

Ni som kommer får se en helt unik musikal som innehåller både sorg och glädje, krig och kärlek. Och redan i inledningsscenen blir det fäktning och kamp om ett värdefullt halsband – en kamp som resulterar med död.

Publicerat