Michaela Ö

Sådan tjente Maersk sine milliarder

Maersk-koncernen redovisade ett överskott före skatt på 50,5 miljarder DKR för kalenderåret 2011 och tydligen var det tanksegmentet som bringade in den största delen av vinsten.

 

Container businessen, ledstjärnan i det 112-åriga danska företaget, gick back vid avräkningen medan olje- och gasflanken höll sig på plus. Det kan då inte ha varit den här båten som dragit in de där pengarna, inte med tanke på hur mycket vi legat utan last för ankar. Jag tackar för bonusen som ändå trillade in på kontot med januarilönen, men undrar tyst för mig själv om företaget har råd att betala ut sådana bonusar till alla sina 110.000 anställda. Helst med tanke på att resultatet var 36 % sämre än för 2010 och utsikterna för det här året inte ser så ljusa ut. Men glada och nöjda medarbetare hjälper kanske till att hålla företaget flytande.

Kuriosa: Maersk har 3 % kvinnliga sjöfarare som det i anställningspolicyn står att man ska behandla extra väl. Jo, man tackar!

(Klicka på länken nedan så öppnas Google maps och den gröna pilen visar fartygets nuvarande position. Ett annat spot-tips är att gå in på marinetraffic.com och söka på Carla Maersk, OZGB2.)

Länkar
Publicerat