Övrig kultur

Prisad stand up

Al Pitcher gästar Örnsköldsvik på fredag.

På Svenska Stand up-galan 2011 utsågs en kille från Nya Zeeland till årets manliga stand up-komiker. Fredag 23 mars ska Al Pitcher få ö-vikspubliken att garva.

Al Pitcher är född i England och uppvuxen i Nya Zeeland, men numera bosatt i Stockholm. Och han har en komisk ådra som gått hem både här i Sverige och utomlands. Nu är han ute med sin första fullängdsshow ”Al Pitcher fika tour” som stannar till på Folkan här i Ö-vik 23 mars.

– Jag uppträder på engelska, men publiken förstår ändå. Referenserna är ju till svenska företeelser. Men vissa ord kan jag inte använda. Ordet för skata – magpie – har många svenskar knepigt med. Det absolut bästa svenska ordet är "fika". Det innefattar så mycket. Det finns ingen internationell motsvarighet som jag kan komma på, säger Al Pitcher, vars shower är fria från under bältet-skämt vilket betyder att hela familjen kan se dem utan att det uppstår pinsamma stunder.

– Det är svårt med humor, ofta överanalyserar jag den när det egentligen enbart handlar om att få folk att skratta. Att få ett skratt, det låter väl enkelt?

Under 2012 är Al Pitcher inbokad på den stora Edinburgh-festivalen, på Just for laughs-festivalen i Montreal och en turné i Australien. Men Sverige är hans bas numera.

– Jag trivs verkligen här i Sverige, det är här jag vill bo, säger han.

Publicerat