Övrig kultur

Klartecken till avtal med Mannaminne

Anders och Barbro Åbergs livsverk Mannaminne får köpas för sex miljoner kronor av Stiftelsen Mannaminne. Det stod klart sedan avtalsförslaget mellan Stiftelsen Mannaminne, Landstinget Västernorrland och Kramfors kommun godkänts av Regionala nämnden.

Ett avtal mellan Landstinget Västernorrland, Kramfors kommun och Stiftelsen Mannaminne har arbetats fram under det senaste halvåret. Syftet har varit att säkerställa fortlevnaden av Mannaminne som besöksmål och kulturbärare.

I går, tisdag fattade en enig kommunstyrelse i Kramfors motsvarande beslut. Regionala nämnden fattade idag samma beslut och skickade det vidare för avgörande i Landstingsstyrelsen.

– Vi vill säkerställa fortlevnaden av Mannaminne som besöksmål och kulturbärare och lösa den prekära situationen som riskerar uppstå om inte avtalet genomförs, säger Sverker Ågren, ordförande i Regionala Nämnden.

I avtalet ingår bland annat att stiftelsen åtar sig att verka för att privata intressenter medverkar till en långsiktig lösning av anläggningens drift. Kramfors kommun och Landstinget Västernorrland ska lämna ett årligt driftbidrag till stiftelsen. För 2012 lämnas ett bidrag om 2,2 miljoner, varav landstinget står för 67 %. Socialdemokraterna och Vänsterpartiets representanter i Regionala nämnden ville ha återremiss.

Publicerat