Du är här

2012-03-22 - Tema: Privatekonomi
  • Foto: Melina Wolgner

Sugen på att skaffa hund?

Att leva med hund är givande på många sätt.
Men innan du tar beslutet bör du fundera på några viktiga aspekter. Mycket skoj är förknippat med hundägande men också mycket ansvar!

Vaccination, försäkring, mat, schampo/balsam, bur, leksaker och koppel. Detta är bara en liten del av allt som krävs för att kunna ta hand om en hund på rätt sätt. Hundar kräver tid och kärlek, om du inte har tid och kärlek så kan du skrota din tanke att skaffa hund. Då passar kanske en fisk dig bättre. Men om du kommit fram till att du har pengar tid och kärlek att satsa på en hund behöver du ta ställning till vilken ras som passar dig. Papillon är en liten lättskött hund. Det är en sund ras som ofta blir mycket gammal. Dom är också väldigt livliga och dom älskar att vara med där något händer. Lättanpassad i olika miljöer. Mycket klok och lätt lärd. Passar allt från ensamstående till barnfamiljer.

Dom klarar av långa promenader men är även nöjda med korta. Det beror helt klart på hur långt du själv vill gå och hur mycket tid du vill ha. Dom äter heller inte så mycket.

 

En hund som skiljer sig ganska mycket från Papillon rasen är
Schäfer. Schäfer har ett ursprung från många olika typer av hundar som användes som vakthund för bostäder och boskap av olika slag.
En schäfer är socialt självsäker, nyfiken och trygg i sociala situationer. Den är uppmärksam och följsam med stort intresse för
samarbete.
Skillnaden i pris för ex. Schäfer och
Papillon är inte så stor. På blocket kan man få en Schäfer valp för
4.000-6.000 kr och en Papillon valp för 7.000– 12.000 kr. Om dom är renrasiga eller inte får man kolla upp om man nu vill ha det. Oftast så kostar valpar mer än vuxna hundar eftersom dom redan är vuxna och folk vill oftast ha valpar. Det gäller alla raser. En renrasig Schäfer valp kostar ungefär 10.000 kr och en renrasig Papillon kostar ungefär
11. 000-12.000 kr. Inte alltid men oftast så är renrasiga hundar snällare än blandraser. Det gäller inte alla hundar utan det beror mest på ägaren!

 

Ewa Wolgner är  ägare av en
Papillon och två katter.

Hur Tycker du att din hund passar
ihop med dina katter?

- Katterna och hunden funkar hur bra som helst ihop. Det var bara från början Mikki (hunden) var lite kinkig men det gick över ganska fort.

Vad tycker du om Papillon som ras?
- Jag älskar den. Det som är med små hundar är att dom brukar skälla väldigt mycket men det beror delvis på husse eller matte. Man MÅSTE säga ifrån ordentligt när dom gör fel. Inte lalla på bara för att om är söta och små, då blir dom skällhundar.

Hur funkar det med hund när du jobbar?
- Det funkar bra. Barnen är i skolan och min man är ute i Norrland och jobbar som säljare så jag har hunden på jobbet. Han ligger i ett eget rum med två andra hundar och alla tre är nöjda och tysta hela dagen. Det är också väldigt bra att ha hund på jobbet för då utnyttjar man alltid lunchen till att ta en lång promenad och få lite friskluft!


Om du är en person som gillar stora hundar och att vara ute och gå så passar för dig en Schäfer bättre än en Papillon. Däremot om du vill ha en liten hund som är sprallig och vill mest mysa så passar dig en Papillon!
Det finns såklart en massa andra hundar ute i världen så det är upp till dig att hitta DIN hund.

Lycka till!

 

Dela med dig av denna artikel på: