Tema: Sociala medier

Är facebook verkligen så farligt?

Vad är det egentligen som händer när man gör flera saker samtidigt?

Begreppet multitasking används för att beskriva ett nytt fenomen. I arbetslivet kan det innebära att man jobbar med flera projekt parallellt och snabbt måste byta fokus. Det kan användas för att beskriva hur många av oss lever idag, ständigt uppkopplade. Samtidigt som vi håller på med uppgifter på jobbet eller i skolan så kollar vi av och besvarar sms och mail. Vi går in på Facebook eller Bilddagboken för att ha koll på om våra kompisar uppdaterat, eller lägger in nytt själva. Vi är ständigt uppkopplade, tillgängliga och blir ofta avbrutna i våra tankar och vårt arbete.

Jag själv använder multitasking dagligen i skolan och hemma. Fokuserar jag på samma sak för länge blir det ”kaos” i huvudet. Om gör jag t.ex. läxa ”flippar” jag automatiskt över till t.ex facebook bara för att kolla läget. Jag kollar bloggar ibland också. Det är som en ”ful vana” Jag spelar ganska mycket också och jag kan inte bara ägna mig åt spelet heller. Antagligen får jag sms eller så kanske det ringer. Och även när jag är ute på internet så hoppar jag runt bland olika sidor för att inte känna att en sak tar all fokus.

Vi lyssnade på ett radioprogram som heter ”Är Facebook livsfarligt?”(P1, vetenskapsradion, 2009-10-30) Där en vetenskapsman förklarar vad som kan hända när man använder multitasking. Om jag jämför mitt eget liv med radioprogrammet så känner jag genast igen mig själv och började tänka på varför man gör så. Ett skolarbete kan jag hålla på med max i en halvtimme sen är jag less och har tappat intresset helt för det och då blir det att man kommer in på internet och kollar runt på sidor, själv kollar jag aldrig på Facebook nu förtiden, för den sidan är ett minne blått. På skolan så har jag oftast datorn med mig och gör mina skolarbeten på datorn. Då är det jättelätt att komma på andra tankar. T.ex. kommer man inte på något går man in på internet och söker på det men då MSN så börjar man kolla runt en massa där och till slut är det svårt att komma tillbaka till det man faktiskt var tvungen att göra. Fast vissa dagar kanske man inte har datorn med sig så man kan försöka göra det man ska lättare, och sen blir jag ofta less på att skriva för hand och då brukar jag gå iväg och då blir mitt skolarbete ”förstört” för att mina tankar flyger iväg på andra äventyr.

Jag beslutade själv att ta bort Facebook när jag märkte att det tog upp för mycket tid och att allt jag gjorde på datorn inte var privat längre. Så Facebook ser jag inte som något problem längre.  Men tyvärr finns det mycket annat som tar ens uppmärksamhet. Och som vetenskapsmannen sa i radioprogrammet så är multitasking ett problem som kommer bli större, och skolorna kommer bli mer drabbade eftersom att eleverna får egna datorer och gör då inte saker som de ska göra under lektionstid och så får de automatiskt mer att göra hemma. Jag märker på mig själv att mitt arbete blir bättre när jag får fokus på det som måste göras och då blir resultatet bra, och jag blir nöjd. Många plus finns det med att göra det man ska men även minus, dock att man blir frånkopplad från allmänheten.

Publicerat