Tema: Sociala medier

Sms-språket är 7kt 3vligt

Behärskar ungdomar ytterligare ett språk när de sms:ar?
När vi sms:ar har vi ett begränsat utrymme och det har gjort att speciellt unga människor, som är den grupp som skickar flest sms, utvecklat egna förkortningar och sätt att uttrycka sig. Är det bra eller dåligt? Gör det att ungdomar får sämre språk? Eller är det tvärtom så att ungdomar behärskar ytterligare ett språk.

I artikeln ”Sms-språket är 7kt 3vligt” (Dagens nyheter 2011-05-09) tycker många vuxna att ungas flitiga användande av sms utmanar det svenska språket men språkforskaren Theres Bellander håller inte riktigt med, hon hävdar att orden i sms, chattar och i inlägg på sociala forum är snarare levande, uttrycksfulla och känslostarka.

Jag kan inte sms språket och vill inte lära mig det. Tycker att man ska skriva hela meningar och ord. Jag tycker det är krångligt att förstå och förstår inte alltid alla förkortningar som personer skriver. Att skriva massa förkortningar tror jag påverkar min språkutveckling negativt, för då kanske man glömmer bort det riktiga ordet. Det är ganska stor skillnad när jag skriver i sms eller om jag skriver i skolarbetet. I skolarbeten försöker jag skriva mer professionellt och utvecklas så mycket som går så jag får ett bredare förråd med kunskap. I ett sms kan jag skriva mer slarvigt för då orkar jag inte alltid skriva så mycket. Ibland kan det bli så att jag förkortar långa ord men inte så det blir överdrivet förkortat.

Jag känner igen mig i massa saker som tas upp i artikeln till exempel att det skrivs mycket förkortningar och det hittas på massa förkortningar också som man inte känner igen. Jag vet kompisar som använder mycket förkortningar i sms, chattar, och i andra skrivprogram. Ibland kan man ofta misstolka eller missförstå vad personen som skrivit förkortningar menar och det kan ju bli jobbigt för båda om det blir fel. Jag tycket själv att man ska sträva att vara så ärlig som det går när man skriver och inte överdriva så mycket eller hitta på saker. Det är väldigt dumt och det skadar ofta bara en själv. Jag skriver aldrig något jag inte menar eller känner. Jag skriver alltid ärligt. Jag använder inte så många förkortningar, många av dem har jag inte sett eller använt. Jag kan använda förkortningar som <3 (hjärta), :) (glad), :( (ledsen), brb (be right back, kommer strax).

Jag tycker själv att sms språket utmanar det svenska språket, allt fler och främst ungdomar gör förkortningar på många ord som inte har förkortningar ens. Det tycker jag är dåligt. Man ska lära sig det riktiga orden, och inte hitta på massa konstiga ord. Då tror jag att utvecklingen blir sämre hos oss unga.

Publicerat